ΙΕΚ

ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΔΙΕΚ)

 

Η λειτουργία του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) στο Ε.Κ.Κ.Ν.Α. ξεκίνησε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 με σκοπό την παροχή επαγγελματικής κατάρτισης σε κρατούμενους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η πρώτη ειδικότητα που λειτούργησε είναι αυτή του Tεχνικού Mαγειρικής Tέχνης - Αρχιμάγειρα (Chef).

Η επαγγελματική κατάρτιση στο Ι.Ε.Κ. προσφέρει στους κρατούμενους τη δυνατότητα:

α) να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους επενδύοντας στη μαθησιακή διαδικασία, β) να έρθουν σε επαφή και να συνεργαστούν με έμπειρους εκπαιδευτές οι οποίοι ασκούν το επάγγελμα το οποίο διδάσκουν, γ) να εφαρμόσουν άμεσα τις νέες γνώσεις και δεξιότητες τις οποίες αποκτούν από τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο εργαστήριο και να απολαύσουν τους καρπούς των προσπαθειών τους βιώνοντας θετικά συναισθήματα, δ) να διακριθούν με θετικό τρόπο σε ένα αντικείμενο εκπαίδευσης δημιουργώντας αποτέλεσμα το οποίο συνδυάζει τη γνώση με την τέχνη, ε) να συνεργασθούν ομαδικά για την επίτευξη κοινών στόχων και στ) να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους θέτοντας τις νεοαποκτηθείσες επαγγελματικές τους δεξιότητες στην υπηρεσία των ιδίων αλλά και των γύρω τους, καλλιεργώντας τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν τις βάσεις για την κοινωνική τους επανένταξη, αποκτώντας ουσιαστικά και αναγνωρισμένα επαγγελματικά εφόδια.

Η επαγγελματική κατάρτιση που παρέχεται στο Ι.Ε.Κ. βασίζεται στις αρχές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, δίνοντας έμφαση: α) στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του ενήλικα εκπαιδευόμενου κρατούμενου, β) στα εμπόδια που συναντά στη μάθηση, γ) στο διευκολυντικό και εμψυχωτικό ρόλο που αναλαμβάνει ο εκπαιδευτής ενηλίκων στη διεργασία της μάθησης κυρίως ως πρόσωπο παρά ως απλός φορέας γνώσεων.

Τα εμπόδια και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται αποτελούν αφορμή για συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη μέσα από το κλίμα συνεργασίας, υποστήριξης και αλληλοσεβασμού με τη Διεύθυνση του Καταστήματος, τον Αρχιφύλακα, το προσωπικό της Διοίκησης και της Φύλαξης, την Κοινωνική και Ψυχολογική Υπηρεσία και τις Διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου.

 

Θεόδωρος Λουκίσας

Διευθυντής Δ.Ι.Ε.Κ. Αυλώνα (Ε.Κ.Κ.Ν.Α.)

?>