Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΟΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

 

ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΛΩΝΑ

 

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΚΝ ΑΥΛΩΝΑ

 

ΤΡΙΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

 

Ιδιόχειρο σημείωμα του κου Προέδρου s1

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΡΜΈΝΗΣ 7Α

 

 

Δημοτικό Σχολείο Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα

1. Ιστορική Αναδρομή

Το Δημοτικό Σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα αποτελεί τη φυσική διαδοχή του Δημοτικού Σχολείου που λειτουργούσε από τη δεκαετία του ’60 στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Κορυδαλλού και ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη τυπική εκπαιδευτική δομή που λειτούργησε σε ελληνικές φυλακές.

Το 1998 με τη μεταφορά του Σ.Κ.Α. στον Αυλώνα με τη μετονομασία Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα το Δημοτικό Σχολείο λειτούργησε ως παράρτημα του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας του Αυλώνα και την αμέσως επόμενη χρονιά αποτέλεσε αυτόνομη σχολική μονάδα. Αρχικά ήταν διθέσιο και το 1999 αναβαθμίστηκε σε τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο.

Κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του στεγαζόταν σε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις που είχαν πρόχειρα μετασκευαστεί ώστε να θυμίζουν σχολείο. Αυτό μέχρι το 2004, όταν επί Υπουργίας του κυρίου Αναστασίου Παπαληγούρα, δημιουργήθηκε εντός των εγκαταστάσεων του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. σύγχρονο εκπαιδευτήριο που συστέγασε τόσο το Δημοτικό όσο και το Γυμνάσιο-Λύκειο που νωρίτερα είχε συσταθεί και λειτουργούσε από το 2002. Το νέο εκπαιδευτήριο έδωσε νέα πνοή στην εκπαιδευτική διαδικασία του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. και παράλληλα αποτέλεσε καταλύτη στην αναβάθμιση του ρόλου των σχολείων στη σωφρονιστική πολιτική που ακολουθούνταν μέχρι τότε.

2. Στόχοι

Στόχος μας είναι η δημιουργία νησίδας ελευθερίας εντός του Καταστήματος Κράτησης. Στην ελεύθερη αυτή ζώνη προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στους νεαρούς κρατούμενους-μαθητές μας έννοιες όπως την ανοχή στο διαφορετικό, την ελευθερία έκφρασης, το σεβασμό των ορίων της προσωπικότητας του συνανθρώπου, την αλληλεγγύη, το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία, την αναζήτηση κοινών στόχων, την εύρεση κοινών συνισταμένων προβληματισμού. Ακόμη, την αυτοοργάνωση, την αυτοπειθαρχία, τον αυτοσεβασμό, τη συνάρτηση του τρίπτυχου προσπάθεια-αποτέλεσμα-ανταμοιβή και τέλος την ώριμη εξάσκηση στην αυτοκριτική η οποία θα οδηγήσει σε μια προσωπικότητα με αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία, έτοιμη να βγει και πάλι στο στίβο της ζωής. Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικό μέλημα του εκπαιδευτικού μας προσωπικού που προσανατολίζεται κυρίως από αυτό που ονομάζουμε άτυπη εκπαίδευση.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στους παράγοντες που επιτρέπουν τα μεγάλα ποσοστά αυτενέργειας κι ελευθερίας που απολαμβάνει ο δάσκαλος του Ε.Κ.Κ.Ν.Α.. Από το 1998 έως σήμερα για το σχολείο μας υπεύθυνοι σχολικοί σύμβουλοι ήταν η κυρία Ουρανία Χιουρέα, ο κύριος Ανδρέας Ζεργιώτης και τώρα ο κύριος Εμμανουήλ Κουμπιάς. Προϊστάμενοι Γραφείου Εκπαίδευσης οι κύριοι Πλατανιάς, Μπέλλος και Ματζούρης, άλλοι τόσοι Διευθυντές Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, φτάνοντας ως την τωρινή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, κυρία Βασιλική Ξυθάλη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Π.Ε. και Δ.Ε. κύριο Κουμέντο. Δηλώνουμε κατηγορηματικά προς όλες τις κατευθύνσεις πως ουδέποτε δεν τοποθέτησαν το Σχολείο μας κάτω από γραφειοκρατικά μικροσκόπια, δείχνοντας την ανάλογη ευελιξία κι ευαισθησία, σεβόμενοι απόλυτα τις ιδιαιτερότητες των μαθητών μας. Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως οι πόρτες των γραφείων τους ήταν πάντοτε ανοιχτές και κάθε μας πρόβλημα που ήταν εφικτό από τη θέση τους να επιλυθεί διευθετήθηκε άψογα. Το γεγονός αυτό, συνδυαζόμενο με ανάλογη στάση κι από τη μεριά της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας των δύο Υπουργείων (Παιδείας και Δικαιοσύνης) ανεξαρτήτως κομματικού χρωματισμού, μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους από τη μια αλλά και με μεγάλη συναίσθηση ευθύνης από την άλλη.

Κλείνοντας το θέμα των στόχων της άτυπης εκπαίδευσης, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως ανάλογη ετοιμότητα κι ευαισθησία επέδειξαν τόσο ο πρώην Διευθυντής του Καταστήματος, κύριος Παύλος Δουλάμης, όσο και η νυν Διευθύντρια, κυρία Μαρίνα Μπούκη.

Όσον αφορά τώρα στο κομμάτι της τυπικής εκπαίδευσης, το Σχολείο μας λειτουργεί στο μέτρο του δυνατού όπως ακριβώς κι ένα Δημοτικό Σχολείο οπουδήποτε στην Επικράτεια, επιφορτισμένο, επιπλέον, να αναλάβει αλλοδαπούς κρατούμενους που δε γνωρίζουν καθόλου ελληνικά και να τους καταστήσει ικανούς γλωσσικά να αυτοεξυπηρετούνται, να επικοινωνούν με το προσωπικό φύλαξης, να μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της υπόθεσής τους και να μην παραμένουν γλωσσικά απομονωμένοι από τους συγκρατούμενούς τους.

3. Μαθητικός Πληθυσμός

Το Σχολείο μας πασχίζει να παραμείνει ευθυγραμμισμένο στις επιταγές του Σωφρονιστικού Κώδικα και των Κοινοτικών Οδηγιών βάσει των οποίων όλοι οι κρατούμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποια εκπαιδευτική βαθμίδα πρέπει να γίνονται δεκτοί χωρίς αποκλεισμούς. Ο υπερπληθυσμός των φυλακών αποτελεί συχνά εμπόδιο κι εδώ απαραίτητο είναι να γίνουν τομές και παρεμβάσεις ώστε να μη γίνονται εκπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία είναι δικαίωμα όλων.

Το σχολείο μας αποτελεί απεικόνιση της ανθρωπογεωγραφίας της φυλακής. Περίπου 70% αλλοδαποί και 30% Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ρομά και Έλληνες μουσουλμάνοι.

4. Κτιριακές Υποδομές

Το Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί στο ισόγειο του Εκπαιδευτηρίου και διαθέτει τρεις αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα Πληροφορικής καθώς και μία αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, την οποία μοιράζεται με το Γυμνάσιο και Λύκειο του Καταστήματος. Το εκπαιδευτήριο διαθέτει άνετο προαύλιο με μπασκέτα και υποδομή για βόλεϊ. Οι αίθουσες του σχολείου είναι εξοπλισμένες με διαδραστικούς πίνακες που μαζί με το μηχανογραφικό εξοπλισμό του σχολείου μας και το λοιπό εξοπλισμό της αίθουσας Πληροφορικής αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Να σημειωθεί επίσης πως ένας διαδραστικός πίνακας είναι δωρεά μεγάλης ελληνικής εταιρίας παραγωγής ενδυμάτων.

Τέλος, να αναφέρουμε πως φανερά τυχαία το οικοδόμημα του Διδακτηρίου του Καταστήματος Κράτησης του Αυλώνα είναι το εγγύτερο κτίσμα στην έξοδο της Φυλακής που είναι προσβάσιμο στους κρατούμενους. Ο συμβολισμός που εξυπηρετεί θεωρούμε πως είναι πασίδηλος. Κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την ελευθερία.

5. Εκπαιδευτικό Προσωπικό

Το Δημοτικό Σχολείο του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. διαθέτει 3 δασκάλους και μια καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Τα τελευταία χρόνια στελεχώνεται κανονικά και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με οργανικά κενά. Προϊστάμενος είναι ο υπογράφων, ο οποίος εργάζεται στο Σχολείο απ’ το 2002, ως αναπληρωτής αρχικά, ως μόνιμος την επόμενη χρονιά κι απ’ το 2004 ως προϊστάμενος, παίρνοντας τη σκυτάλη από έναν άξιο συνάδελφο, τον κύριο Γεώργιο Αλμπανούδη.

6. Αυτοπροσδιορισμοί

Το Δημοτικό Σχολείο θεωρεί τον εαυτό του ισότιμο συνομιλητή τόσο με τη Διεύθυνση όσο και με τον Αρχιφύλακα του Καταστήματος για θέματα που αφορούν τη μαθητική ιδιότητα των κρατουμένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα, εντάσσεται στον Οργανισμό του Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα, αρμονικά συνεργαζόμενο με όλους τους εμπλεκόμενους (φυλακτικό προσωπικό, Διεύθυνση, Κοινωνική Υπηρεσία, Ψυχολογική υποστήριξη, ιατρείο, ΚΕΘΕΑ) πάντα με γνώμονα τη χρησιμότητα προς τον κρατούμενο. Η θέση μας αυτή δεν είναι απόρροια προσωπικών επιλογών, αλλά επιταγή του θεσμού τον οποίο υπηρετούμε.

7. Ετεροπροσδιορισμοί

Είναι αλήθεια πως τα σχολεία εντός των φυλακών είχαν πάντοτε –τις περισσότερες φορές έστω- υψηλή θέση στην αξιακή ιεραρχία των ηγεσιών των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων. Αυτό αποτυπωνόταν κι αποτυπώνεται ποικιλοτρόπως κι έχει εμπεδωθεί τόσο από μας όσο κι από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Αλήθεια είναι, επίσης, πως καθυστερήσαμε λιγάκι να συντονιστούμε και να βρούμε το χώρο μας μέσα στους χώρους κράτησης, φαινόμενο απότοκο της εσωστρέφειας του χώρου απ’τη μια και της δικής μας ορμητικής περιχαράκωσης του πεδίου δράσης μας από την άλλη.

Σήμερα στον Αυλώνα τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν. Η Διεύθυνση, ο Αρχιφύλακας, το φυλακτικό προσωπικό θέλουμε να πιστεύουμε πως μας νιώθουν δίπλα τους, αναγνωρίζοντας το έργο μας, όπως άλλωστε κι εμείς το δικό τους. Άλλωστε, για ποια εκπαίδευση θα μπορούσαμε να μιλάμε εάν ως δάσκαλοι δεν αισθανόμασταν ασφαλείς και άνετοι; Να σημειωθεί, για να μην υπάρξει κανενός είδους παρεξήγηση, πως το αίσθημα της ασφάλειας διαχέεται στο χώρο του σχολείου διακριτικά σε τέτοιες δόσεις που να μην επηρεάζεται αρνητικά ούτε ο δάσκαλος ούτε ο μαθητής.

Το παράδειγμα του Αυλώνα, να υπάρχει δηλαδή καθημερινά ένα διαρκές πήγαινε έλα σχεδόν των δύο τρίτων των κρατουμένων της φυλακής από και προς το σχολείο, από και προς τις διάφορες δραστηριότητες, που αξίζει να πούμε δεν περιορίζονται μόνο στο κτίριο του Σχολείου, πιστώνεται στις αντοχές του Αρχιφύλακα και των υπαλλήλων του Καταστήματος και μπορεί σιγά-σιγά ως κλίμα να εγχυθεί και στα υπόλοιπα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.

Κλείνοντας το κεφάλαιο των ετεροπροσδιορισμών, αναφέρουμε τον υψηλό δείκτη αποδοχής από τα ΜΜΕ του ρόλου του Σχολείου των Φυλακών καθώς και τα άμεσα αντανακλαστικά της κοινωνίας σε κάθε κάλεσμα για βοήθεια.

8. Αντί Προλόγου

Αφήσαμε για το τέλος του σημειώματός μας τον πρόλογο, γιατί πιστεύουμε πως οι επίλογοι καθιστούν τις ιδέες και τους προβληματισμούς, μα κυρίως τα οράματα των ανθρώπων, γραπτά απολιθώματα. Πώς θα μπορούσαμε να βάλουμε επίλογο στην πορεία ενός Σχολείου που διαθέτει την προίκα να συνεχίσει και να ανοίξει καινούργια μονοπάτια στην εκπαίδευση εντός των Φυλακών;

Το Σχολείο μας θα είναι εδώ παρόν όσο χρειαστεί και για όσο ακόμα ανήλικοι κρατούμενοι εκτίουν ποινές σε κλειστές Φυλακές, αναμένοντας άγρυπνα τη στιγμή που κι ο νομοθέτης θα αποφασίσει πως κανένα παραβατικό παιδί δεν αξίζει την τιμωρία του εγκλεισμού.

Τότε και μόνο τότε θα παραδώσουμε τα κλειδιά…

Νίκος Αρμένης

Προϊστάμενος Δημοτικού

Σχολείου Ε.Κ.Κ.Ν.Α.

 

 

 


DSCN0307 a DSCN0328 a  DSCN0319 a
 DSCN0316 a  DSCN0318a  DSCN0320 a
 DSCN0323 a  DSCN0324 a  DSCN0325 a
DSCN0318a.jpg

DSCN0329_a.jpg

DSCN0330_a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοτικό Σχολείο Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα

1. Ιστορική Αναδρομή

Το Δημοτικό Σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα αποτελεί τη φυσική διαδοχή του Δημοτικού Σχολείου που λειτουργούσε από τη δεκαετία του ’60 στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Κορυδαλλού και ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη τυπική εκπαιδευτική δομή που λειτούργησε σε ελληνικές φυλακές.

Το 1998 με τη μεταφορά του Σ.Κ.Α. στον Αυλώνα με τη μετονομασία Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα το Δημοτικό Σχολείο λειτούργησε ως παράρτημα του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας του Αυλώνα και την αμέσως επόμενη χρονιά αποτέλεσε αυτόνομη σχολική μονάδα. Αρχικά ήταν διθέσιο και το 1999 αναβαθμίστηκε σε τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο.

Κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του στεγαζόταν σε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις που είχαν πρόχειρα μετασκευαστεί ώστε να θυμίζουν σχολείο. Αυτό μέχρι το 2004, όταν επί Υπουργίας του κυρίου Αναστασίου Παπαληγούρα, δημιουργήθηκε εντός των εγκαταστάσεων του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. σύγχρονο εκπαιδευτήριο που συστέγασε τόσο το Δημοτικό όσο και το Γυμνάσιο-Λύκειο που νωρίτερα είχε συσταθεί και λειτουργούσε από το 2002. Το νέο εκπαιδευτήριο έδωσε νέα πνοή στην εκπαιδευτική διαδικασία του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. και παράλληλα αποτέλεσε καταλύτη στην αναβάθμιση του ρόλου των σχολείων στη σωφρονιστική πολιτική που ακολουθούνταν μέχρι τότε.

2. Στόχοι

Στόχος μας είναι η δημιουργία νησίδας ελευθερίας εντός του Καταστήματος Κράτησης. Στην ελεύθερη αυτή ζώνη προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στους νεαρούς κρατούμενους-μαθητές μας έννοιες όπως την ανοχή στο διαφορετικό, την ελευθερία έκφρασης, το σεβασμό των ορίων της προσωπικότητας του συνανθρώπου, την αλληλεγγύη, το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία, την αναζήτηση κοινών στόχων, την εύρεση κοινών συνισταμένων προβληματισμού. Ακόμη, την αυτοοργάνωση, την αυτοπειθαρχία, τον αυτοσεβασμό, τη συνάρτηση του τρίπτυχου προσπάθεια-αποτέλεσμα-ανταμοιβή και τέλος την ώριμη εξάσκηση στην αυτοκριτική η οποία θα οδηγήσει σε μια προσωπικότητα με αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία, έτοιμη να βγει και πάλι στο στίβο της ζωής. Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικό μέλημα του εκπαιδευτικού μας προσωπικού που προσανατολίζεται κυρίως από αυτό που ονομάζουμε άτυπη εκπαίδευση.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στους παράγοντες που επιτρέπουν τα μεγάλα ποσοστά αυτενέργειας κι ελευθερίας που απολαμβάνει ο δάσκαλος του Ε.Κ.Κ.Ν.Α.. Από το 1998 έως σήμερα για το σχολείο μας υπεύθυνοι σχολικοί σύμβουλοι ήταν η κυρία Ουρανία Χιουρέα, ο κύριος Ανδρέας Ζεργιώτης και τώρα ο κύριος Εμμανουήλ Κουμπιάς. Προϊστάμενοι Γραφείου Εκπαίδευσης οι κύριοι Πλατανιάς, Μπέλλος και Ματζούρης, άλλοι τόσοι Διευθυντές Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, φτάνοντας ως την τωρινή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, κυρία Βασιλική Ξυθάλη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Π.Ε. και Δ.Ε. κύριο Κουμέντο. Δηλώνουμε κατηγορηματικά προς όλες τις κατευθύνσεις πως ουδέποτε δεν τοποθέτησαν το Σχολείο μας κάτω από γραφειοκρατικά μικροσκόπια, δείχνοντας την ανάλογη ευελιξία κι ευαισθησία, σεβόμενοι απόλυτα τις ιδιαιτερότητες των μαθητών μας. Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως οι πόρτες των γραφείων τους ήταν πάντοτε ανοιχτές και κάθε μας πρόβλημα που ήταν εφικτό από τη θέση τους να επιλυθεί διευθετήθηκε άψογα. Το γεγονός αυτό, συνδυαζόμενο με ανάλογη στάση κι από τη μεριά της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας των δύο Υπουργείων (Παιδείας και Δικαιοσύνης) ανεξαρτήτως κομματικού χρωματισμού, μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους από τη μια αλλά και με μεγάλη συναίσθηση ευθύνης από την άλλη.

Κλείνοντας το θέμα των στόχων της άτυπης εκπαίδευσης, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως ανάλογη ετοιμότητα κι ευαισθησία επέδειξαν τόσο ο πρώην Διευθυντής του Καταστήματος, κύριος Παύλος Δουλάμης, όσο και η νυν Διευθύντρια, κυρία Μαρίνα Μπούκη.

Όσον αφορά τώρα στο κομμάτι της τυπικής εκπαίδευσης, το Σχολείο μας λειτουργεί στο μέτρο του δυνατού όπως ακριβώς κι ένα Δημοτικό Σχολείο οπουδήποτε στην Επικράτεια, επιφορτισμένο, επιπλέον, να αναλάβει αλλοδαπούς κρατούμενους που δε γνωρίζουν καθόλου ελληνικά και να τους καταστήσει ικανούς γλωσσικά να αυτοεξυπηρετούνται, να επικοινωνούν με το προσωπικό φύλαξης, να μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της υπόθεσής τους και να μην παραμένουν γλωσσικά απομονωμένοι από τους συγκρατούμενούς τους.

3. Μαθητικός Πληθυσμός

Το Σχολείο μας πασχίζει να παραμείνει ευθυγραμμισμένο στις επιταγές του Σωφρονιστικού Κώδικα και των Κοινοτικών Οδηγιών βάσει των οποίων όλοι οι κρατούμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποια εκπαιδευτική βαθμίδα πρέπει να γίνονται δεκτοί χωρίς αποκλεισμούς. Ο υπερπληθυσμός των φυλακών αποτελεί συχνά εμπόδιο κι εδώ απαραίτητο είναι να γίνουν τομές και παρεμβάσεις ώστε να μη γίνονται εκπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία είναι δικαίωμα όλων.

Το σχολείο μας αποτελεί απεικόνιση της ανθρωπογεωγραφίας της φυλακής. Περίπου 70% αλλοδαποί και 30% Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ρομά και Έλληνες μουσουλμάνοι.

4. Κτιριακές Υποδομές

Το Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί στο ισόγειο του Εκπαιδευτηρίου και διαθέτει τρεις αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα Πληροφορικής καθώς και μία αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, την οποία μοιράζεται με το Γυμνάσιο και Λύκειο του Καταστήματος. Το εκπαιδευτήριο διαθέτει άνετο προαύλιο με μπασκέτα και υποδομή για βόλεϊ. Οι αίθουσες του σχολείου είναι εξοπλισμένες με διαδραστικούς πίνακες που μαζί με το μηχανογραφικό εξοπλισμό του σχολείου μας και το λοιπό εξοπλισμό της αίθουσας Πληροφορικής αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Να σημειωθεί επίσης πως ένας διαδραστικός πίνακας είναι δωρεά μεγάλης ελληνικής εταιρίας παραγωγής ενδυμάτων.

Τέλος, να αναφέρουμε πως φανερά τυχαία το οικοδόμημα του Διδακτηρίου του Καταστήματος Κράτησης του Αυλώνα είναι το εγγύτερο κτίσμα στην έξοδο της Φυλακής που είναι προσβάσιμο στους κρατούμενους. Ο συμβολισμός που εξυπηρετεί θεωρούμε πως είναι πασίδηλος. Κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την ελευθερία.

5. Εκπαιδευτικό Προσωπικό

Το Δημοτικό Σχολείο του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. διαθέτει 3 δασκάλους και μια καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Τα τελευταία χρόνια στελεχώνεται κανονικά και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με οργανικά κενά. Προϊστάμενος είναι ο υπογράφων, ο οποίος εργάζεται στο Σχολείο απ’ το 2002, ως αναπληρωτής αρχικά, ως μόνιμος την επόμενη χρονιά κι απ’ το 2004 ως προϊστάμενος, παίρνοντας τη σκυτάλη από έναν άξιο συνάδελφο, τον κύριο Γεώργιο Αλμπανούδη.

6. Αυτοπροσδιορισμοί

Το Δημοτικό Σχολείο θεωρεί τον εαυτό του ισότιμο συνομιλητή τόσο με τη Διεύθυνση όσο και με τον Αρχιφύλακα του Καταστήματος για θέματα που αφορούν τη μαθητική ιδιότητα των κρατουμένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα, εντάσσεται στον Οργανισμό του Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα, αρμονικά συνεργαζόμενο με όλους τους εμπλεκόμενους (φυλακτικό προσωπικό, Διεύθυνση, Κοινωνική Υπηρεσία, Ψυχολογική υποστήριξη, ιατρείο, ΚΕΘΕΑ) πάντα με γνώμονα τη χρησιμότητα προς τον κρατούμενο. Η θέση μας αυτή δεν είναι απόρροια προσωπικών επιλογών, αλλά επιταγή του θεσμού τον οποίο υπηρετούμε.

7. Ετεροπροσδιορισμοί

Είναι αλήθεια πως τα σχολεία εντός των φυλακών είχαν πάντοτε –τις περισσότερες φορές έστω- υψηλή θέση στην αξιακή ιεραρχία των ηγεσιών των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων. Αυτό αποτυπωνόταν κι αποτυπώνεται ποικιλοτρόπως κι έχει εμπεδωθεί τόσο από μας όσο κι από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Αλήθεια είναι, επίσης, πως καθυστερήσαμε λιγάκι να συντονιστούμε και να βρούμε το χώρο μας μέσα στους χώρους κράτησης, φαινόμενο απότοκο της εσωστρέφειας του χώρου απ’τη μια και της δικής μας ορμητικής περιχαράκωσης του πεδίου δράσης μας από την άλλη.

Σήμερα στον Αυλώνα τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν. Η Διεύθυνση, ο Αρχιφύλακας, το φυλακτικό προσωπικό θέλουμε να πιστεύουμε πως μας νιώθουν δίπλα τους, αναγνωρίζοντας το έργο μας, όπως άλλωστε κι εμείς το δικό τους. Άλλωστε, για ποια εκπαίδευση θα μπορούσαμε να μιλάμε εάν ως δάσκαλοι δεν αισθανόμασταν ασφαλείς και άνετοι; Να σημειωθεί, για να μην υπάρξει κανενός είδους παρεξήγηση, πως το αίσθημα της ασφάλειας διαχέεται στο χώρο του σχολείου διακριτικά σε τέτοιες δόσεις που να μην επηρεάζεται αρνητικά ούτε ο δάσκαλος ούτε ο μαθητής.

Το παράδειγμα του Αυλώνα, να υπάρχει δηλαδή καθημερινά ένα διαρκές πήγαινε έλα σχεδόν των δύο τρίτων των κρατουμένων της φυλακής από και προς το σχολείο, από και προς τις διάφορες δραστηριότητες, που αξίζει να πούμε δεν περιορίζονται μόνο στο κτίριο του Σχολείου, πιστώνεται στις αντοχές του Αρχιφύλακα και των υπαλλήλων του Καταστήματος και μπορεί σιγά-σιγά ως κλίμα να εγχυθεί και στα υπόλοιπα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.

Κλείνοντας το κεφάλαιο των ετεροπροσδιορισμών, αναφέρουμε τον υψηλό δείκτη αποδοχής από τα ΜΜΕ του ρόλου του Σχολείου των Φυλακών καθώς και τα άμεσα αντανακλαστικά της κοινωνίας σε κάθε κάλεσμα για βοήθεια.

8. Αντί Προλόγου

Αφήσαμε για το τέλος του σημειώματός μας τον πρόλογο, γιατί πιστεύουμε πως οι επίλογοι καθιστούν τις ιδέες και τους προβληματισμούς, μα κυρίως τα οράματα των ανθρώπων, γραπτά απολιθώματα. Πώς θα μπορούσαμε να βάλουμε επίλογο στην πορεία ενός Σχολείου που διαθέτει την προίκα να συνεχίσει και να ανοίξει καινούργια μονοπάτια στην εκπαίδευση εντός των Φυλακών;

Το Σχολείο μας θα είναι εδώ παρόν όσο χρειαστεί και για όσο ακόμα ανήλικοι κρατούμενοι εκτίουν ποινές σε κλειστές Φυλακές, αναμένοντας άγρυπνα τη στιγμή που κι ο νομοθέτης θα αποφασίσει πως κανένα παραβατικό παιδί δεν αξίζει την τιμωρία του εγκλεισμού.

Τότε και μόνο τότε θα παραδώσουμε τα κλειδιά…

Νίκος Αρμένης

Προϊστάμενος Δημοτικού

Σχολείου Ε.Κ.Κ.Ν.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΛΩΝΑ
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΚΝ ΑΥΛΩΝΑ
ΤΡΙΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Ιδιόχειρο σημείωμα του κου Προέδρου s

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΡΜΈΝΗΣ 7Α

Πρόεδρος - Αρμένης 1

Πρόεδρος - Θεατρική Ομάδα

Πρόεδρος - Αναστάσιος Χριστοφόρου

Πρόεδρος - Αίθουσα Πληροφορικιής s

 

Πρόεδρος - Σκάκι

Πρόεδρος - Εργαστήρι Κατασκευής Αλουμινίου

 


?>