ΟΧΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΑΡΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Κ.Ν. ΑΥΛΩΝΑ


ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗΤο Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012, το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ γιόρτασε τα οχτώ χρόνια λειτουργίας του στον χώρο του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. με μια ξεχωριστή γιορτή, γεμάτη μουσική, ζωντάνια και νοιάξιμο για την  προσπάθεια των νεαρών ενηλίκων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής της ΣΤΡΟΦΗΣ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε μετά από έγκριση της Δ/νσης Πρόληψης Εγκληματικότητας και Σωφρονιστικής Αγωγής Ανηλίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το 2004 με πιλοτική εφαρμογή και συνεχίστηκε η απρόσκοπτη λειτουργία του μετά την έκθεση αξιολόγησης που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με το μήνυμα της εκδήλωσης "έχουμε χρώματα, έχουμε πινέλα, έχουμε σχέδια για το μέλλον και σας περιμένουμε να ζωγραφίσουμε μαζί ένα παράθυρο ανοιχτό, σ' έναν κόσμο καθαρό", τα μέλη της μουσικής ομάδας και των ομάδων της ΣΤΡΟΦΗΣ έδωσαν την ευκαιρία σε όλους μας να βιώσουμε μια πολύτιμη εμπειρία.

"Γιατί αν ενώσουμε τα κομμάτια του Ανθρώπου, ενώνουμε τον κόσμο".

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ στα Δικαστήρια Ανηλίκων και στο ΕΚΚΝΑ, πατήστε εδώ και εδώ.

Ακούστε το σχετικό ηχητικό:


 

"ΑΣ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"

ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ από την  ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ 24/11/12

ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ 1aΣτις Φυλακές Ανηλίκων του Αυλώνα, στην κατάμεστη από συγγενείς και φίλους αίθουσα εκδηλώσεων, είναι Σάββατο μεσημέρι η σκηνή είναι έτοιμη για να υποδεχθεί τους μουσικούς, γιατί σαν σήμερα πριν από 8 χρόνια ξεκίνησε το Πρόγραμμα Συμβουλευτικής της ΣΤΡΟΦΗΣ για τους ανήλικους και νεαρούς ενήλικες κρατούμενους, χρήστες ναρκωτικών.

Ο δάσκαλός της μουσικής και τα παιδιά της μουσικής ομάδας με φανερό το τρακ που έχουν όλοι οι καλλιτέχνες πριν από την συναυλία περιμένουν στα παρασκήνια. Μπροστά μας το αρμόνιο, οι κιθάρες, το μπουζούκι, τα ντραμς, τα μικρόφωνα, τα αναλόγια, το μηχάνημα για την μίξη του ήχου. Τα πανώ της ΣΤΡΟΦΗΣ αγκαλιάζουν τη σκηνή κι αυτή η φράση "ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" μας κάνει όλους να χαμογελάμε.

Στην πρώτη σειρά και η ΡΑΛΛΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ χαρίζει σε όλους το ζεστό της χαμόγελο.

Το ζεστό καλωσόρισμα του Τάκη Χαλδαίου, Υπεύθυνου της Μονάδας και της Κυρατσώς Σκοδρογιάννη, Υπεύθυνης του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, διαδέχονται τα λόγια της συγκινημένης Νατάσας που εκπροσωπώντας τα παιδιά της Επανένταξη της ΣΤΡΟΦΗΣ λέει στα παιδιά του Προγράμματος: "Συνεχίστε αυτό που κάνετε εμείς είμαστε δίπλα σας σε ό,τι κι αν μας χρειαστείτε ".

Το ηχητικό μήνυμα των παιδιών της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ που ακολουθεί δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, καθώς μιλάει για την κοινή προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά με έναν κοινό στόχο, την απεξάρτηση, παροτρύνοντάς τα να συνεχίσουν τον αγώνα τους που χρειάζεται πολλή δύναμη και τσαγανό.

Τα παιδιά των ομάδων της ΣΤΡΟΦΗΣ στο Ε.Κ.Κ.Ν.Α. ευχαριστούον τους ανθρώπους της ΣΤΡΟΦΗΣ για τα όσα τους προσφέρουν και ο δάσκαλός τους μιλάει για την αλλαγή στην κατεύθυνση της ζωής τους, την αποφασιστική ΣΤΡΟΦΗ. "Είστε ωραίοι, λέει. Αφήστε τη ΣΤΡΟΦΗ να φέρει την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ".

Τα λόγια του Καβάφη διαδέχονται αρμονικά τα λόγια των παιδιών και σχηματίζουν ένα φωτεινό ουράνιο τόξο, "εδώ που η μοίρα και ο πόνος συνωμοτούν, εδώ που το φως περιμένουν…".

Η συναυλία έχει πια ξεκινήσει, λόγια, μουσική, ήχοι αρμονικά δεμένοι, τραγούδια δοσμένα με πάθος καθώς καθισμένοι στα σκαλιά της σκηνής, πολύ κοντά στους θεατές, μουσικοί και τραγουδιστές μεταδίδουν τα συναισθήματα, την ευαισθησία τους μέσα από αγαπημένα τραγούδια.

"Μα τι όνειρα θάκανες αν δεν ήμουν στο πλάϊ σου, μα τι όνειρα θάκανες σ΄έναν κόσμο που δεν σε λυπάται…"

"Όλες οι λύσεις είναι φίνες και ωραίες όταν είναι εφικτές…."

Κι εδώ έρχεται η έκπληξη! Εισβάλλει στη σκηνή με ορμή και κέφι το hip-hop! Ο χαρισματικός τραγουδιστής που τραγουδάει. " Έχουμε υλικά αγαθά αλλά μας λείπουνε πολλά" και τρις εξαιρετικοί χορευτές - ακροβάτες του breakdance! Η αίθουσα ξεσηκώνεται απ΄τα χειροκροτήματα και τα επιφωνήματα!

Η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται ακόμη περισσότερο όταν φθάνουμε στο τρίτο και τελευταίο μέρος της συναυλίας που το σόλο μπουζούκι του Αλέξη ξεσηκώνει θύελλα ενθουσιασμού και γνωστά τραγούδια διασκευάζονται για τη γιορτή της ΣΤΡΟΦΗΣ.

"Ντιρλαντά" με τα οκτώ κεριά!

"Να ζήσεις ΣΤΡΟΦΟΥΛΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!"

Το μουσικό μέρος κλείνει, με τι άλλο, το υπέροχο τραγούδι του Σαββόπουλου "Ας Κρατήσουν οι Χοροί, Εθνική Ελλάδος Γειά σου!"

Τα παρατεταμένα και ενθουσιώδη χειροκροτήματα ακολούθησε μια σύντομη και ουσιαστική ομιλία της Βάσως, μητέρας απόφοιτου της ΣΤΡΟΦΗΣ που απευθυνόμενη στους γονείς των κρατουμένων τους τόνισε πόσο σημαντική είναι η στήριξη και η συμπαράσταση της οικογένειας στα παιδιά.

Η Δ/ντρια των Φυλακών Αυλώνα κυρία Μαρίνα Μπούκη, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το μουσικό αφιέρωμα αναφέροντας:

"Μας μαγέψατε όλους σήμερα σαν πραγματικοί καλλιτέχνες, μας αποδείξατε ότι έχετε δίψα για ζωή κι ότι μπορείτε και χωρίς ουσίες. Με την βοήθεια των ανθρώπων του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ αντιμετωπίζετε τον πόνο, την μοναξιά, την θλίψη, την ντροπή. Αγωνίζεστε για την σωματική και ψυχική απεξάρτηση, τονώνοντας τον αυτοσεβασμό, την αυτοεκτίμηση σας, υπερβαίνοντας τον πόνο, κάνοντας ενδοσκόπηση του εαυτού σας.

Οι φυλακές, κατέληξε η κυρία Μπούκη, πρέπει να είναι ανοιχτές στην κοινωνία, να χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και να αποτελούν νησίδες χαράς και δημιουργίας." Δεν θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί της και να την ευχαριστήσουμε για την άψογη φιλοξενία της, καθώς και όλο το προσωπικό που με την ευγένειά και την προθυμία του μας έκανε να ξεχάσουμε ότι βρισκόμαστε σε φυλακές.

Για όλους εσάς παιδιά που με τη συναυλία αυτή μας συγκινήσατε και μας αποδείξατε πόσο δυνατοί, ταλαντούχοι, δημιουργικοί και αποφασιστοικοί είστε, σας αφιερώνουμε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο "Ο Μικρός Πρίγκηπας".

"..δεν βλέπει κανείς πολύ καλά, παρά μονάχα με την καρδιά. Ό,τι είναι σημαντικό, δεν το βλέπουν τα μάτια.."

Ειρήνη Γαβαλά, εθελόντρια του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ

 
Αφήγηση γονιού, απόφοιτου του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ 

Πριν γίνω γονιός ήμουν παιδί. Και ένιωθα φυλακισμένη στον κόσμο των μεγάλων και στον παραλογισμό πολλές φορές των γονιών μου. Εγκλωβισμένη στην ουσιαστική απουσία τους και στην εικονική παρουσία τους. Αυτό έβλεπα.

Ήθελα να μεγαλώσω, να απαλλαγώ από όλο αυτό, να αποφασίζω εγώ για μένα, να ζήσω ελεύθερη. Κι όταν μεγάλωσα πολλές φορές ένιωσα φυλακισμένη… και ποτέ δε θα μπορούσα να πιστέψω πως την μεγαλύτερη φυλακή θα την βίωνα σε πράξεις μιας ελευθερίας που εγώ όρισα.

Δεν έμπλεξα με ουσίες ούτε με παράνομες παρέες και πράξεις. Όμως επέλεξα πράγματα στη ζωή μου που με έκαναν να κλάψω πικρά, να πονέσω βαθιά. Όχι μόνο για τον εαυτό μου αλλά και τη ζωή του παιδιών μου και πιο πολύ τη ζωή του αγαπημένου μου γιου που έζησε με τα ναρκωτικά. Και είναι θαύμα που δεν πέθανε, όπως θαύμα είναι που κι εγώ δεν χάθηκα.

Βρεθήκαμε στη ΣΤΡΟΦΗ και τόλμησα να κάνω μια ουσιαστική στροφή σε ολόκληρη τη ζωή μου. Με μοναδική ελπίδα στην άκρη του τούνελ, την ελευθερία. Την ελευθερία πάντα έψαχνα και κάθε αδιέξοδο με οδηγούσε σε άλλο δρόμο, μέχρι που βρήκα την άκρη.

Έπρεπε αποφασιστικά και σταθερά να κρατήσω το φως μπροστά από το παιδί μου να βλέπει που πατάει όπως και άλλοι μπροστά από μένα έφεγγαν για τα δικά μου βήματα.

Στη Στροφή, που ήρθα και έμεινα, έγινα κρίκος αυτής της αλυσίδας. Έτσι βγήκα από τον λαβύρινθο. Μετά από 6μιση χρόνια πορείας  προσφέρω εθελοντικά τη βοήθειά μου σε νέους γονείς, οδηγώντας τα δικά τους πρώτα βήματα.

Αυτό για μένα, σήμερα, είναι Ελευθερία… να είσαι πάνω από τους φόβους σου, να τους αντικρίζεις, να τους κατακτάς και αυτοί να χάνονται έτσι όπως ανάβεις το φως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και οι σκιές εξαφανίζονται.

Η Ελευθερία θέλει Αρετή και Τόλμη. Από τα βάθη της καρδιάς μου σας εύχομαι να έχετε την Τόλμη αλλά και την Αρετή για να κερδίσετε την Ελευθερία.

Να νιώθετε τυχεροί και ας μη φαίνεται. Σας δίνεται μια ευκαιρία να αλλάξετε. Και αυτή είναι η Ελευθερία που οφείλεται στον εαυτό σας… η Ελευθερία που σας αξίζει.

Βάσω Λ.
Απόφοιτος γονιός, εθελόντρια στο Πρόγραμμα Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ                  

?>