Γκράφιτι στις φυλακές Αυλώνα

380 ανήλικοι και νέοι κρατούμενοι συμμετέχουν στο Προαιρετικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα

ΤΟ ΒΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  05/07/2011

Γκράφιτι από φυλακισμένους στο πλαίσιο διεθνούς πρωτοβουλίας

Γκράφιτι από φυλακισμένους στο πλαίσιο διεθνούς πρωτοβουλίας

 

Αθήνα 

Εικοσιτρείς νέοι φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών συνέπραξαν με κρατούμενους του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων του Αυλώνα με αποτέλεσμα 1000 τ.μ. τοίχου των χώρων αυτών να καλυφθούν από γκράφιτι που εκφράζουν με χρώματα και σχέδια τις σκέψεις, τους φόβους, τις ελπίδες τους και τα συναισθήματά των νέων.

Ο λόγος για το φετινό Προαιρετικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα που είχε θέμα «Ζωγραφική Τοίχου» που έγινε δεκτό με χαρά από τους μαθητές-κρατούμενους και προσέλκυσε το ενδιαφέρον τους, δεδομένου του ότι ήταν μια ευκαιρία για αυτούς να αναδείξουν το ταλέντο τους, να εκφραστούν ελεύθερα, να γεμίσουν δημιουργικά το χρόνο τους και να δώσουν χρώμα και ζωή στο μουντό γκρι των τσιμεντένιων χώρων της φυλακής.

Το Πρόγραμμα αγκάλιασε και ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Γ. Χαρβαλιάς , ενώ με την αρωγή του Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Μαρίνου Σκανδάμη του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Γιάννου Λιβανού και την ενεργό δράση 23 νέων φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών οι τοίχοι του καταστήματος δεν θυμίζουν πια τίποτα από το γκρίζο παρελθόν τους.

Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων του Αυλώνα αριθμούνται περίπου 380 ανήλικοι και νέοι κρατούμενοι, οι οποίοι μετά από παρότρυνση του σχολείου καθώς και του Διευθυντή του Καταστήματος κ. Παύλου Δουλάμη κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο εν λόγω Προαιρετικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα, με σκοπό μέσα από τη ζωγραφική να αναβαθμίσουν οι ίδιοι το χώρο τους.

΄Ετσι, τα 1000 τ.μ. του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων του Αυλώνα καλύφθηκαν από πρωτότυπα γκράφιτι. Οι φοιτητές της ΑΣΚΤ που συμμετείχαν είναι οι :Αλεξανδρής Αλέξανδρος, Αντώνη Αμαλία, Βαρβέρη Δέσποινα, Γκρίτζος Παναγιώτης, Δασκαλάκης-Λεμός Μανώλης, Δημοπούλου Δήμητρα, Δημοπούλου Κρήνη, Ευσταθιάδη Αναστασία, Καραγίαννη Παναγιώτα, Κιούσης Μιχάλης, Κοτζαμανόγλης Στέλιος, Λιανός Κωνσταντίνος, Μαρίογλου Βερόνικα, Μουράβας Γιάννης, Νιλολαίδη Κωτσάκη Δανάη, Οικονόμου Νίκος, Παγώνης Γαβριήλ, Παπαγεωργίου Βασίλης, Παπούλιας Κωνσταντίνος, Σπυρόπουλος Θεόδωρος, Τσακάλης Γιώργος, Τσάκαλος Βασίλης, και Φωκέας Σωτήρης.

?>