Δραστηριότητες

Σύμφωνα με το αριθ.34 του Σωφρονιστικού Κώδικα όλοι οι κρατούμενοι έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, στην άθληση, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και γενικότερα στη δημιουργική απασχόληση. Στο κατάστημα μας υλοποιούνται πολλά προγράμματα εκπαίδευσης -κατάρτισης και πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες- εκδηλώσεις.

Ι .Πρωταρχικός στόχος είναι η εκπαίδευση των νεαρών που αποβλέπει στην απόκτηση ή συμπλήρωση εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Γι΄ αυτό το λόγο λειτουργεί μέσα στο κατάστημα τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής παιδείας, ρυθμιζόμενο από τις κείμενες διατάξεις περί δημοσίων σχολείων. Η εκπαίδευση είναι προαιρετική και στη πρωτοβάθμια βαθμίδα ο κύριος στόχος είναι ο περιορισμός του αναλφαβητισμού και τις εκμάθησης της γλώσσας για τους αλλοδαπούς.

Κάτω από την ομπρέλα του δημοτικού σχολείου πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες.

 • Από τον Οκτώβριο του 2010 δημιουργήθηκε ένα θεατρικό εργαστήρι που βασίζεται στην εθελοντική εργασία του σκηνοθέτη- ηθοποιού κ. Στάθη Γράψα. Η ομάδα έκανε την πρώτη παρουσία της με το έργο «Αφετηρία», το Δεκέμβριο 2010 και από τότε έχει πραγματοποιήσει σειρά παραστάσεων εντός του καταστήματος, με προσκεκλημένους από πολλούς χώρους. Επίσης, έχει δώσει παραστάσεις εκτός φυλακής, στις Γυναικείες φυλακές στον Ελεώνα Θήβας, στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού και στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού. Από τον Δεκέμβριο του 2012 η ομάδα παρουσιάζει το δεύτερο θεατρικό της έργο με τίτλο «Επιστροφή», σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Στην εθελοντική εμψύχωση της ομάδας είχε συμμετοχή και ο ηθοποιός Γιώργος Δάμπασης ο οποίος πρόσφερε τις γνώσεις και την εμπειρία του. Το έργο συμμετείχε και στο 3ο φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου από την ομάδα GRASSHOPPER που από το 2012 αποτελεί θεσμό για την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Συμμετείχαν (11) εφηβικές ομάδες από σχολεία και δήμους της Αττικής και πραγματοποιήθηκε 17-19 Μαΐου στη Στέγη. Το Δεκέμβριο του 2013 η θεατρική ομάδα ανέβασε το τρίτο θεατρικό έργο με τίτλο «Μαρτυρίες». Το Μάρτιο του 2015 ανέβηκε η θεατρική παράσταση «CIRCO REVOLUTION».
  Από τον Απρίλιο 2018 ο κ. Στάθης Γράψας συντονίζει και πραγματοποιεί το θεατρικό εργαστήριο μέσα από τους κόλπους του Εθνικού θεάτρου.
 • Παράλληλα με τη θεατρική ομάδα το Ε.Κ.Κ.Ν.Α. φημίζεται και για την αξιόλογή του μουσική ομάδα, η οποία έχει στο ενεργητικό της πολλές εκδηλώσεις και συμμετοχή σε σχολικές γιορτές. Άξιο λόγου τα μουσικά αφιερώματα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες στο χώρο της μουσικής και γενικότερα της τέχνης. Τον Οκτώβριο του 2011 πραγματοποιήθηκε μουσικό αφιέρωμα στο συνθέτη και τραγουδοποιό κ Διονύση Σαββόπουλο. Τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους στον καλλιτέχνη κ. Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους στον μουσικό και τραγουδοποιό κ. Αλκίνοο Ιωαννίδη. Τον Φεβρουάριο του 2013 στην καλλιτέχνιδα κα Χαρούλα Αλεξίου και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου στο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο.Τον Φεβρουάριο του 2013 στην καλλιτέχνιδα κα Χαρούλα Αλεξίου, τον Ιούνιο στο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους στο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Επίσης, τον Μάιο του 2014 στον μουσικό καλλιτέχνη Τζίμη Πανούση και το Νοέμβριο του 2014 στον αείμνηστο λαϊκό καλλιτέχνη Στράτο Διονυσίου και το Μάιο του 2015 στο καλλιτέχνη Γιώργο Νταλάρα. Επίσης, τον Απρίλιο του 2015 η μουσική ομάδα παρουσίασε στην Εισαγγελία Πρωτ/κών Αθήνας μία εκδήλωση με τίτλο «ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ».
 • Μία άλλη δραστηριότητα αθλητικής υφής που λαμβάνει χώρα στο κατάστημά μας, είναι το σκάκι. Από το 2011 η Σκακιστική, Ακαδημία Χαλκίδας «Παλαμήδης ο Ευβοεύς» με τον εκπρόσωπό της κ. Γιώργο Τσουνή παραδίδει εθελοντικά μαθήματα σκακιού σε μαθητές του δημοτικού – γυμνασίου και λυκείου και έχουν διοργανωθεί ήδη δύο Σκακιστικά τουρνουά, όπου έχουν διακριθεί πολλοί μαθητές με εξαιρετικές επιδόσεις.
  Στα πλαίσια ενδιαφέροντος του σχολείου για το σκάκι διεξήχθη και ένας αγώνας σιμουλτανέ σε συνεργασία με την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία στις 24.09.2018.
 • Επιπροσθέτως, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου (Σ.Ε.Κ.Α.) με Πρόεδρο την κα Δήμητρα Κοντελέ, και ο εκπαιδευτικός του φορέα, το Ινστιτούτο Κατασκευής Αλουμινίου (ΙΝ.Κ.ΑΛ) ,με πρόεδρο κ. Γιάννη Δαμανάκη και ο εκπαιδευτής κ. Κωνσταντίνο Λένο, έχουν ιδρύσει και λειτουργεί από το 2011 Σχολή Ειδίκευσης Τεχνιτών Αλουμινίου εντός του ΕΚΚΝΑ, με στόχο την εκμάθηση κατασκευής και τοποθέτησης αλουμίνιων κουφωμάτων. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν και θεωρητική και πρακτική κατάρτιση σε διάφορες θεματολογίες και ο κάθε κύκλος σπουδών διαρκεί έξι μήνες, παρέχοντας πιστοποίηση γνώσεων.
 • Μαθήματα βραζιλιάνικης πολεμικής τέχνης «capoeira» από επαγγελματίες δασκάλους δόθηκαν το 2011 στους μαθητές του δημοτικού σχολείου, με τη συμμετοχή του κ Στάθη Γράψα, που είχε την πρωτοβουλία για τη διδασκαλία της συγκεκριμένης τέχνης.
 • Από τον Απρίλιο του 2013 έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων μαθητών μας, μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του ΚΕΚ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (e learning), με βεβαίωση κατάρτισης σε τομείς: «γεωπονίας», «τρόφιμα» και «περιβάλλον».
 • Στο τέλος της σχολικής περιόδου 2012-2013 πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου, οι οποίοι παρουσίασαν έργα εμπνευσμένα από προσωπικές τους παραστάσεις, με διάφορες τεχνικές όπως της χαρακτικής. Συντονιστής σε όλη αυτή τη προσπάθεια ήταν ο εθελοντής εκπαιδευτικός κ. Αναστάσιος Χριστοφόρου.
 • Στις 23.06.2014 έγινε προβολή της ταινίας “Relentless” του Δημήτρη Στατήρη σε νεαρούς μαθητές του Δημοτικού σχολείου του καταστήματος, στα πλαίσια των περιφερειακών εκδηλώσεων του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
 • Στις 12-13 Ιουνίου του 2015 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάστηκε επιστημονικό αφιέρωμα με θέμα «Η Τέχνη διώχνει τη σκιά του φόβου μέσα και έξω από τη φυλακή». Το αφιέρωμα διοργανώθηκε από την ΕΠΑΝΟΔΟ σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, το 18 & ΑΝΩ και το ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ. Διενεργήθη βιωματικό σεμινάριο με θέμα « Η επίδραση της τέχνης στην κοινωνική επανένταξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων». Συγκεκριμένα στο σεμινάριο «Παίζοντας στη φυλακή» συμμετείχε και η θεατρική ομάδα του καταστήματος προβάλλοντας οπτικοακουστικό υλικό της παράστασης «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ».
 • Στις 19 & 26 Νοεμβρίου του 2015 το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποίησε το πρόγραμμα «Ένα μουσείο ….ανατρεπτικό» με την υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος κυρία Σοφία Τσώλη και την ομάδα της, στην αίθουσα εκδηλώσεων του καταστήματος. Συμμετείχαν 25 μαθητές του Δημοτικού σχολείου με διαφορετικές εθνικότητες.

 • Τον Μάιο του 2016 το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (ΜΕΣΑ), υπό την αιγίδα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), που υλοποιήθηκε στο ΣΔΕ Φυλακών Τρικάλων, υλοποιήθηκε και στο ΕΚΚΝΑ σε μαθητές του δημοτικού σχολείου, σε δραστηριότητες όπως εργαστήριο-αγγειοπλαστικής. Πρόκειται για ένα νομαδικό Μουσείο σύγχρονης τέχνης, το οποίο σχεδιάζεται από τους ίδιους του μαθητές και διαμορφώνεται με τα δικά τους έργα, με στόχο την επικοινωνία των «μέσα» με τους «έξω».

 • Το πρώτο εξάμηνο του έτους 2019 πραγματοποιείται εθελοντικά εργαστήριο Ελεύθερου Σχεδίου και Ζωγραφικής από τον Ομότιμο Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιάννη Πατρώνη.
  Στο ίδιο χώρο που λειτουργεί το δημοτικό σχολείο, λειτουργεί Γυμνάσιο με τρεις λυκειακές τάξεις (Ενιαίο Λυκείου τεχνολογικής κατεύθυνσης) το Γυμνάσιο Αυλώνα, που υπάγεται κι αυτό στο εθνικό σύστημα παιδείας. Η εκπαίδευση παρέχεται για όσους κρατουμένους έχουν συμπληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τέλος ο κρατούμενος- μαθητής, αν επιθυμεί μπορεί να μετέχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις και σε μια τυχόν επιτυχία του να συνεχίσει στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, με εκπαιδευτικές άδειες, σύμφωνα με το Σωφρονιστικό Κώδικα.


 • Στα πλαίσια του σχολείου γίνονται πολλά προγράμματα πολιτιστικά, αθλητικά, θεάτρου μουσικής χορού λαογραφικά εικαστικά φωτογραφίας, χαρακτικής, κολάζ, πηλού ζωγραφικής τοίχου-υφάσματος, ψηφιδωτά, χορού αγωγής υγείας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Επίσης, λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη.
 • Από το 2010 υπάρχει συνεργασία με τους φοιτητές του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σποδών Εγκληματολογίας της Παντείου που διευθύνει η καθηγήτρια κα Ζαραφωνίτου Χριστίνα, με το σχολείο του ΕΚΚΝΑ. Διοργανώνονται κοινά μαθήματα με θεματολογία από τη σύγχρονη εγκληματικότητα και  τρόπους αντιμετώπισής της, καθώς και για τη βία στα σχολεία.
 • Το καλοκαίρι του 2011 το Γυμνάσιο –Λύκειο μετείχε στο Προαιρετικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα με θέμα "Ζωγραφική Τοίχου" της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Τη διοργάνωση και επιμέλεια του προγράμματος ανέλαβαν από κοινού ο διευθυντής του σχολείου και ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Γιάννης Σκαλτσάς. Με την ενεργό δράση 23 νέων φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών περίπου 1000 τμ. τοίχου καλύφθηκαν από πρωτότυπα γκράφιτι. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλαν ουσιαστικά η κ. Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
 • Από το Φεβρουάριο του 2013 ο μουσικοσυνθέτης Θανάσης Πολυκανδριώτης με τους συνεργάτες του τον κ. Αλέξανδρο Ψωμόπουλο, τον κ. Γεώργιο Κωνσταντόποπυλο, τον κ. Δημήτριο Πισκοπάνη και τον κ. Βασίλειο Τριανταφυλλόπουλο, μέλη του Μεσογειακού Κέντρου Έρευνας και Πολιτισμού «Οι Επόμενοι», παραδίδουν εθελοντικά μαθήματα μπουζουκιού στους μαθητές του γυμνασίου-λυκείου στα πλαίσια του πολιτισμικού προγράμματος του σχολείου Μουσική πολιτισμική διαφάνεια.
 • Στις 18-4-2013 η θεατρική παράσταση «Hecuba Hekabe , Hekabe Εκάβη project», βασισμένη στο έργο του Ευριπίδη αλλά και σε κείμενα των Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, αφρικάνικα παραμύθια, δημοτικά αλβανικά ποιήματα και σε μοιρολόγια, πραγματοποίησε παράσταση εντός του καταστήματος για τους μαθητές του γυμνασίου-λυκείου.
 • Στο πλαίσιο του διαπολιτισμικού προγράμματος Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων Μαθητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναπτύχθηκε μία συνεργασία μεταξύ του σχολείου και τριών μουσείων: το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το ΕΜΣΤ παρουσίασε έργα με θέμα την μετανάστευση, ξενιτιά, ελευθερία και με έμπνευση από την έκθεση «Πέρα από τα Όρια» δημιουργήθηκαν δύο έργα τέχνης, τα οποία φιλοξενήθηκαν για λίγες μέρες στις εγκαταστάσεις του μουσείου. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο παρουσίασε σύμβολά από την βυζαντινή εποχή και οι μαθητές έφτιαξαν ένα κώδικα χειρόγραφο με πύλες και πρωτογράμματα τον οποίο οι εκπαιδευτές του μουσείου το βιβλιοδέτησαν. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσίασε ένα αγαλματάκι το προσφυγάκι και γενικότερα παιδικά παιχνίδια.
 • Ένα πρωτοποριακό πολιτιστικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2013 ήταν το «CLAYMATION», μία παραγωγή VIDEO με θέμα «το δέντρο που έδινε». Τα σκηνικά ήταν από πλαστελίνη και η βασική του τεχνική, η κινούμενη εικόνα.
 • Τον Μάιο του 2014 πραγματοποιήθηκε μία Δράση Κοινωνικής Γλυπτικής “Beuys” (Μπόυς), υπό την αιγίδα την Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, βασισμένη στην έμπνευση του Καλλιτέχνη κου Φώτη Καραγεωργίου. Ο τίτλος της δράσης ήταν «Το έργο είμαστε εμείς». Η Δράση αφορά στο φύτεμα δέντρων και συγκεκριμένα ελιών μέσα σε στρατιωτικά κράνη, που προσφέρθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον καλλιτέχνη, προκειμένου στο μέλλον να φανούν οι συμβολισμοί που είχε στο μυαλό του ο καλλιτέχνης, όπως: α) Αντίθεση ανάμεσα στην ειρήνη (ελιά) και στον πόλεμο (κράνος), β) Αντίθεση ανάμεσα στην οργανική και την ανόργανη φύση, γ) Οικολογική διάσταση του έργου. Σε κάθε δέντρο δόθηκε το όνομα ενός μεγάλου καλλιτέχνη: Ελ Γκρέκο, Νταλί, Μιχαήλ Άγγελος, Ρέμπραντ, Νικόλαος Γύζης, Πάμπλο Πικάσο, Γιόζεφ Μπόυς, Γεώργιος Μπουζιάνης, Βαν Γκογκ, Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Δέκα μαθητές υιοθέτησαν από ένα δέντρο και υπέγραψαν συμβόλαιο, με το οποίο δεσμεύτηκαν πως θα φροντίζουν το δέντρο, όσο διαρκεί η παραμονή τους στο Κατάστημα.
  Το φθινόπωρο 2018, σε συνέχεια της δράσης, ο κος Καραγεωργίου επισκέφθηκε το σχολείο για φωτογράφηση της εξέλιξης του έργου του στο χρόνο.
 • Στις 7 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση με εισήγηση της κας Δάρα, Διευθύντριας του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΑΕΜ) και ομιλία του κ. Μανώλη Γεωργούλη, κύριου ερευνητή του ΚΕΑΕΜ, με τίτλο «Ήλιος: η αρχή και το τέλος μας». Η πρώτη αυτή ομιλία αφορούσε τον Ήλιο, το αστέρι του ηλιακού μας συστήματος, τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα σε αυτόν και πώς επηρεάζουν το δικό μας πλανήτη. Η δεύτερη ομιλία, με τίτλο «Σύγχρονη κοσμολογία», πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2014 από τον κ. Σπύρο Βασιλάκο, επίσης κύριο ερευνητή του ΚΕΑΕΜ, και αφορούσε τη δημιουργία του Σύμπαντος, την έως τώρα εξέλιξή του, το παρόν και το μέλλον του. Η συνεργασία με το ΚΕΑΕΜ συνεχίστηκε και τα επόμενα έτη.
 • Επιπροσθέτως από το καλοκαίρι του 2012, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ωρωπού αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα Χαρούμενο και Δημιουργικό Καλοκαίρι που υλοποιεί για τους μαθητές του σχολείου και για τους μαθητές του ΕΚΚΝΑ. Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε μαθήματα μουσικής, εκγύμνασης – άθλησης.
 • Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2015 το Γυμνάσιο και Λύκειο του καταστήματος συμμετείχε ως έτερος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Grundtvig Learning Partnership» με τίτλο «Partners in Crime Prevention». Αντικείμενο του προγράμματος είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με τις ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση σε Σωφρονιστικά Καταστήματα της Ευρώπης
 • Από, το καλοκαίρι του 2015, και κάθε καλοκαίρι έως το 2017, το Γυμνάσιο - Λύκειο του Ε.Κ.Κ.Ν.Α., μαζί με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και την οικεία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ωρωπού λειτουργεί Θερινό σχολείο στις εγκαταστάσεις του σχολείου, όπου οι νεαροί κρατούμενοι παρακολουθούν μαθήματα μουσικής, καλλιτεχνικών και φυσικής αγωγής. Έργα μαθητών του Θερινού σχολείου 2017 εκτέθηκαν στο Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή τα 100ά γενέθλια της Προέδρου του Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου και λόγω συμπλήρωσης 10 ετών συνεργασίας με το Ι.Μ.Δ.Α.
 • Τον Οκτώβριο του 2015 στο Γυμνάσιο-Λύκειο του καταστήματος, ο Υπεύθυνος γραφείου πληροφόρησης για την Ελλάδα και την Κύπρο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κος Δημήτριος Φατούρος, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ., παρουσίασε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στους μαθητές μιλώντας για τις δράσεις του σε ότι αφορά στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ιδιαίτερα στο Δικαίωμα στην Εκπαίδευση, στην προάσπιση της Παγκόσμιας Ειρήνης, στην αντιμετώπιση του Ρατσισμού.

 • Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 το Γυμνάσιο –Λύκειο, συμμετείχε ως έτερος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS, με τίτλο «Επιμόρφωση προσωπικού σχολικής μονάδας ΔΕ που λειτουργεί σε Κατάστημα Κράτησης Νέων». Συμμετείχαν δεκατρείς εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες επιτόπιας εργασία σε σχολεία φυλακών της Ευρώπης και εξειδικευμένη εκπαίδευση που αφορά τη δυσλεξία στην εκπαίδευση στις φυλακές. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες επισκέψεις και δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο. Έπειτα, πήραμε μία μουσική ανάσα από την μουσική ομάδα μαθητών.

 • Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 και για τρεις ημέρες ,ύστερα από πρόσκληση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, στον κοινόχρηστο χώρο του κτηρίου 16 της (πρώην Σχολή Ευελπίδων,) εγκαινιάστηκε εικαστική έκθεση με έργα ζωγραφικής νεαρών μαθητών μας του Γυμνασίου-Λυκείου, ατομικά και συλλογικά.

 • Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 το Γυμνάσιο Λύκειο συμμετείχε για τέταρτη χρονιά στο Πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και συγκεκριμένα στην ΚΑ΄ Σύνοδό της. Μία αντιπροσωπεία μαθητών μας την 5-7-2016 επισκέφθηκε την Βουλή. Τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, συνομίλησαν με τους Προέδρους Επιτροπών της Βουλής και τους Βουλευτές, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της και ενημερώθηκαν για την ιστορική πορεία και δράση της.

 • Από το 2017 υπάρχει συνεργασία του Δημοτικού σχολείου με τον τομέα Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθήνας, από τον οποίο δέχεται εκπαιδευτικές επισκέψεις.
 • Στις 10.05.2017 ενημερωτική ημερίδα από το ΚΕ.Θ.Ε.Α. στροφή στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας "Σώμα & ταυτότητα", άξονας "Πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων". Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
 • Στις 15.05.2018 το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισκέφθηκε το Γυμνάσιο-Λύκειο του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. κάνοντας παρουσίαση με θέμα τον Ήλιο κι έπειτα ηλιακή παρατήρηση από το σχολικό προαύλιο μαζί με μαθητές, χρησιμοποιώντας δύο φορητά ηλιακά τηλεσκόπια.
 • Αναμφισβήτητα, γίνονται όλες οι καθιερωμένες γιορτές του σχολείου, όπως η γιορτή των Χριστουγέννων- των αποκριών, του Πάσχα- των εθνικών επετείων κ.λ.π.

 • Επίσης το σχολείο δέχεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πολλές επισκέψεις από άλλα σχολεία γυμνάσια –λύκεια, με σκοπό να γνωριστούν οι μαθητές μεταξύ τους να ανταλλάξουν απόψεις και να προβληματιστούν σε κοινά θέματα.

ΙΙ. Από το Δεκέμβριο του 2014 συστάθηκε Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) με σκοπό την παροχή επαγγελματικής κατάρτισης σε κρατούμενους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η πρώτη ειδικότητα που λειτούργησε είναι αυτή του Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρα (Chef).

 • Το Ι.Ε.Κ. συμμετέχει επιτυχώς με δημιουργίες των καταρτιζομένων του (μαρμελάδες, γλυκά και άλλα προϊόντα) σε εκθέσεις και παζάρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Καταστήματος.
 • Επίσης συνεργάζεται με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στην υλοποίηση κυρίως πολιτιστικών δράσεων. Για παράδειγμα, στις 3 Νοέμβρη 2015 το Ντοκιμαντέρ με τίτλο "Sugar Town, Οι γαμπροί", το οποίο έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο ντοκιμαντέρ στα κρατικά βραβεία ποιότητας, προβλήθηκε στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Καταστήματος, με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Ι.Ε.Κ. και μαθητών του Λυκείου του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. καθώς και μελών του φυλακτικού, επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού.

ΙII. α) Το κατάστημα συμμετέχει σε πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα:

Συγκεκριμένα, την περίοδο Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2014 σε συνεργασία του επιστημονικού προσωπικού του Καταστήματος (κοινωνική υπηρεσία, Ψυχολόγοι) με την Μ.Κ.Ο Άρσις υλοποιήθηκε το διακρατικό πρόγραμμα με τίτλο Solid Basis for the Future of the Young Offenders (DAPHNE III, της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Την ομάδα συντόνισαν ψυχολόγοι του ΕΚΚΝΑ και της Άρσις. Πολύ θετική η αξιολόγηση της τον Οκτώβριο 2014 στην Βερόνα της Ιταλίας από τις υπόλοιπες χώρες / εταίρους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με αντίστοιχες ομάδες νεαρών παραβατών. Στόχος τόσο του προγράμματος όσο και της ομάδας η θετική ενίσχυση της ταυτότητας, η αυτοεκτίμηση, η βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων και μακροπρόθεσμα, η ανάπτυξη ενός διαφορετικού τρόπου ζωής και σχετίζεσθαι.

Τον Ιανουάριο του 2015, υλοποιήθηκε από την ΜΚΟ «Πύλη Ελευθερίας» (στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος JUST/2013/FRAC/AG/6204 – IRISES) με την εποπτεία των ψυχολόγων του ΕΚΚΝΑ το πρόγραμμα «Ηθικά Διλήμματα» το οποίο βασίστηκε στο μοντέλο Reasoning and Rehabilitation Program. Βασικός πυρήνας του ήταν η θεραπευτική ομάδα και ο άξονας στον οποίο αυτή κινείται, ήταν η παρουσίαση κάθε φορά ενός ηθικού διλήμματος.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε και για τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019.

    β) Επιμόρφωση προσωπικού του καταστήματος:

Το Σεπτέμβριο του 2015 προσωπικό του ΕΚΚΝΑ παρακολούθησε το επιμορφωτικό σεμινάριο: ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ:Ενισχύοντας την ικανότητα των επαγγελματιών στην ΕΕ να εκπληρώσουν τα δικαιώματα τω ευάλωτων παιδιών, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Θεμελιώδη Δικαιώματα και Ιθαγένεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Απρίλιο του 2016 μια αντιπροσωπεία προσωπικού του ΕΚΚΝΑ συμμετείχε στο workshop, που συνδιοργανώθηκε από την ACTION SYNERGY και την EUROSUCCESS CONSULTINGσε συνεργασία με τους φορείς: Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος & και Φυλακές Κύπρου, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος EUGANGS-New skills and competences to address skills gaps and mismatch within the sectors workihg with Gang and Youth Crime across Europe.

Η Διεύθυνση του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. προωθεί τη δια βίου μάθηση του προσωπικού και εντός του 2016 όλο το επιστημονικό προσωπικό του Καταστήματος (κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγος) παρακολούθησαν διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών και της ελβετικής ΜΚΟ VEBO με θέμα «Κινητοποίηση εγκλείστων χρηστών για ένταξη σε θεραπευτικό πλαίσιο». Η δράση αυτή περιλάμβανε ενημέρωση σε ζητήματα τοξικοεξάρτησης, παρουσίαση τεχνικών κινητοποίησης για αλλαγή, γνωριμία με το χώρο και τις δραστηριότητες του Κ.Α.Τ.Κ.Ε.Θ. και ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε καταστήματα κράτησης.
Τον Σεπτέμβριο 2018 όλοι οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι του Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα συμμετείχαν σε βιωματική εκπαίδευση σχεδιασμένη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το επιστημονικό προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης με θέμα «Οι βασικές αρχές της κινητοποιητικής συνέντευξης και η εφαρμογή τους στο σωφρονιστικό σύστημα». Εκπαιδεύτριες ήταν η ψυχίατρος Κάκια Νικολάου και η ψυχολόγος Ειρήνη Χαλικιά από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

ΙV. Πολλές θεατρικές, μουσικές και γενικότερα καλλιτεχνικές παραστάσεις έχουν λάβει χώρα στο κατάστημα μας όπως:

 • Στις 2-4-2011 το συγκρότημα AL MAHABBA ENSEMBLE έπαιξε μουσική για τους αραβόφωνους κρατουμένους.
 • Στις 19-11-2011 κλιμάκιο της Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας του Εθνικού Ωδείου της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Χορωδίας και η χορωδία του Β’ Γυμνασίου-Λυκείου Αχαρνών, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Μιχάλη Μακρή παρουσίασαν αφιλοκερδώς στους νέους και ανήλικους κρατούμενους ένα ιστορικό και πνευματικό έργο που εντάσσεται στις δραστηριότητες για τη διάσωση της εθνικής μουσικής κληρονομιάς μας «η Σμύρνη κάποτε» Αφηγήτρια ήταν η γνωστή ηθοποιός κ. Καίτη Παπανίκα.
 • Στις 18-12-2011 πραγματοποιήθηκε μουσική συναυλία από το ροκ συγκρότημα «THE WIGS».
 • Στις 16-4-2011 Το Θέατρο Νέου Κόσμου παρουσίασε στους μαθητές το έργο «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου.
 • Το ίδιο έτος η θεατρική παράσταση DNA από την πειραματική θεατρική ομάδα "GRASSHOPPER" παρουσίασε ένα έργο που αφορούσε τη βία και τον εκφοβισμό.
 • Επίσης, τον Μάρτιο του 2011 εγκρίθηκε μια συνεργασία με το κ. Προύσαλη Δημήτρη, εκπαιδευτικό λαογράφο αφηγητή λαϊκών παραμυθιών, για μία σεζόν, μία φορά το μήνα, αφήγηση παραμυθιών προφορικής παράδοσης διαφόρων λαών του κόσμου.
 • Το Δεκέμβριο του 2011 ημέρες εορτών των Χριστουγέννων, η μουσική ομάδα της Ένωσης Εισαγγελέων και Δικαστών Ελλάδας, πραγματοποίησε μουσική εκδήλωση για του κρατουμένους.
 • Τον Απρίλιο του 2012 (περίοδος Εορτών του Πάσχα), η χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τραγούδησε για τους νεαρούς.
 • Το Μάιο του 2012 λειτούργησε για εννέα μήνες ένα Εργαστήρι εικαστικών (workshop) με επωνυμία «Κάλυκες μνήμης», με σκοπό τα σχέδια των κρατουμένων να εκδοθούν σε ένα βιβλίο με τίτλο«artists book».
 • Στις 27-3-2013 η ομάδα Θέατρο Ρετρό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου παρουσίασε το έργο «Από πού πάνε για το κάστρο, παρακαλώ?» της Μαργαρίτας Κυραγιάννη.
 • Στις 27-9-2013 στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών από τον Κύκλο Ποιητών με συνδιοργανωτές το Δήμο Αθηναίων, το Μέγαρο Μουσικής και το Μουσείο Μπενάκη, πραγματοποιήθηκε μία από τις εκδηλώσεις στο κατάστημά μας, όπου Ποιητές απήγγειλαν ποιήματα στους κρατουμένους και χάρισαν βιβλία.
 • Στις 5-2-2014 η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε συνεργασία με την Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 και άνω του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, πραγματοποίησε συναυλία στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του καταστήματός μας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να μυηθούν οι ανήλικοι-νεαροί κρατούμενοι σε νέα πρωτόγνωρα ακούσματα, να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και να νιώσουν τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει η κλασσική μουσική τόσο στην ψυχή όσο και στο σώμα του ανθρώπου. Ακούστηκαν επιλεγμένα κομμάτια και ακολούθησε μία παρουσίαση εκπαιδευτικού χαρακτήρα των μουσικών οργάνων (πνευστών), από τα μέλη της ορχήστρας.
 • Στις 22-10-14 η Θεατρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας στα πλαίσια του εορτασμού του Αγίου Αρτεμίου, Προστάτη του Σώματος, παρουσίασε στους κρατουμένους του ΕΚΚΝΑ το θεατρικό έργο «Δον Καμίλλο» μια κλασσική κωμωδία του κ. Σωτήρη Πανταζή σε σκηνοθεσία του κ. Γιάννη Κατράνη. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του καταστήματός, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και με θερμή ανταπόκριση από τους νεαρούς κρατουμένους. Μέσα από την τέχνη συναντήθηκαν δυο διαφορετικοί κόσμοι φωτίζοντας άγνωστες πλευρές αντίστοιχα. Μια προσέγγιση αυτή τη φορά ιδιαίτερη, με πολύ ευαισθησία, σκιαγραφώντας την ανθρώπινη διάσταση που συμβάλλει στην εξουδετέρωση στερεότυπων αντιλήψεων εκατέρωθεν.
 • Στις 18-12-2014 πραγματοποιήθηκε κονσέρτο με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μουσικές από γνωστές ταινίες, με ερμηνεύτρια τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, το μαέστρο Θεόδωρος Ορφανίδης, το χορωδιακό σύλλογο «Μελωδοί» και τα μέλη της ορχήστρας «Orchestra mobile».
 • Στις 30-12-2014 ο θίασος ΑΡΓΩ με Πρόεδρό της την ηθοποιό Αιμιλία Υψηλάντη, πραγματοποίησε το πρόγραμμα: «Διαδρομή σε Έλληνες Ποιητές». Μία μουσική παράσταση με θέμα «Ποίηση και Μουσική». Μία διαδρομή σε μεγάλους ποιητές , που τα ποιήματά τους έχουν μελοποιηθεί και αγαπηθεί από το λαό μας, από την Σαπφώ μέχρι τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Μάνο Ελευθερίου. 
 • Στις 13-10-2015 το θέατρο Αλκμήνη παρουσίασε το έργο «οι 12 Ένορκοι» σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.
 • Στις 29-03-2016 ο Μιχάλης Μαυρής παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Στη φυλακή του χρόνου».
 • Στις 27-6-2016 πραγματοποιήθηκε θεατρική και χορευτική παράσταση από μαθήτριες του ΣΔΕ του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας. Παρουσίασαν το θεατρικό μονόπρακτο «Μαύρη Παρηγοριά» του Νικου Λάσκαρη.
 • Στις 30.12.2016 εθελοντές της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής έψαλλαν τα κάλαντα σε όλη τη φυλακή (παράρτημα και πτέρυγες)
 • Στις 10.01.2017 έγινε μουσική εκδήλωση από τη Χριστιανική ΈνωσηΕπιστημόνων και τον Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων  «Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ».
 • Υποστήριξη εξ αποστάσεως σπουδών ενός κρατουμένου του Καταστήματος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Με μέριμνα του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και αφού ελήφθη η σχετική έγκριση οι Καθηγητές- Σύμβουλοί του από το Ε.Α.Π. μπορούν να τον επισκέπτονται από το φθινόπωρο 2017 και εξής για να τον συμβουλεύουν και καθοδηγούν στις σπουδές του. Επίσης εγκρίθηκε η ελεγχόμενη πρόσβασή του στο διαδίκτυο και σε σχετικό οπτικοακουστικό ή έντυπο υλικό σε ΗΥ για εκπαιδευτικούς σκοπούς μέσω ΗΥ του σχολείου με την επίβλεψη εκπαιδευτικού. Τέλος, έχει εγκριθεί η είσοδος επιτηρητών του Ε.Α.Π. για τις εξετάσεις του.
 • Στις 21.11.2017   μουσική εκδήλωση από την ερασιτεχνική ορχήστρα εργαζομένων της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Hellas Α.Ε.
 • Στις 19-12-2017 παρουσιάστηκαν εκ νέου «οι 12 Ένορκοι», σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Ακολούθησε συζήτηση, με πρωτοβουλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου η οποία μας έκανε την τιμή να παρακολουθήσει μαζί μας την παράσταση.
 • Στις 27.12.2017 εθελοντές της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής έψαλλαν τα κάλαντα σε όλη τη φυλακή και μοίρασαν γλυκά Χριστουγεννιάτικα σε όλα τα κελιά.
 • Από τον Απρίλιο 2018 το θεατρικό εργαστήριο που συντονίζει ο κ. Γράψας πραγματοποιείται μέσα από τους κόλπους του Εθνικού θεάτρου. Στις 01.12.2018 έγινε η πρώτη του θεατρική παράσταση με τίτλο «Αφετηρία», παρουσία κοινού από την εκτός φυλακής κοινωνία, καθώς και συγγενών κρατουμένων.
 • Στις 25.06.2018 εκδήλωση της χορωδίας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας.
 • Στις 30.08.2018 και στις 01.11.2018 επίσκεψη Εισαγγελέων από κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δικαστικής Επιμόρφωσης και από τη Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αντίστοιχα. Ενημέρωση για το έργο που επιτελείται στο Ε.Κ.Κ.Ν.Α. καθώς επίσης για τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του Καταστήματος.
 • Στις 21.11.2018 επίσκεψη της κ. C.Ruffo και του κ. C.H.Bole, στελεχών του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Γαλλίας, με συνοδεία Επιμελήτριας Ανηλίκων. Ενημέρωσή τους για τα προγράμματα και δραστηριότητες του Καταστήματος και του σχολείου. Ξενάγηση σε χώρους όπου προσφέρονται ευκαιρίες στους νέους να προετοιμαστούν ενεργά για την αποφυλάκισή τους.
 • Στις 05.12.2018 αγώνας ποδοσφαίρου της Ένωσης Συνδέσμων Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Πειραιά με νεαρούς κρατουμένους.
 • Στις 19.12.2018 επίσκεψη της χορωδίας των Κ.Α.Π.Η. Δήμου Κορυδαλλού για κάλαντα και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
 • Στις 27.12.2018 συναυλία των Active Member (ακουστικό σετ).
 • Στις 19.01.2019 έγινε μουσική εκδήλωση- κοπή βασιλόπιτας της Χριστιανικής Ένωσης Επιστημόνων και διανομή δώρων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ».

V.Το κατάστημά μας έχει δραστηριοποιηθεί και σε τομείς δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους ανήλικους νεαρούς κρατουμένους και συγκεκριμένα:

Η Ένωση ασκούμενων και νέων δικηγόρων Αθηνών, αναλαμβάνει για πρώτη φορά αυτοτελώς την υλοποίηση ως φορέας υλοποίησης του προγράμματος «Νομική Βοήθεια» της Γ.Γ.Νέας Γενιάς, παρέχοντας νομικές υπηρεσίες σε νέους κάτω των 30 ετών.

Σε συνεργασία του καταστήματος με τη Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ το 2011 μεταφράστηκε ένας πίνακας υπολογισμού ημερών ποινής για την υφ όρον απόλυση σε πέντε γλώσσες.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ένωσης μεταναστών Ελλάδας προσφέρουν νομική στήριξη σε αλλοδαπούς με μεταφραστή και διερμηνέα υλική στήριξη σε είδη πρώτης ανάγκης και ψυχολογική στήριξη μέσω κοινωνικών λειτουργών και εξειδικευμένων ψυχολόγων με μεταφραστή και διερμηνέα.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 2014 η εθελοντική οφθαλμολογική μονάδα υπό την εποπτεία του επιστημονικού υπευθύνου κυρίου Γαληνού Σπύρου και της βοηθού του κυρίας Μπαρουξή Ιφιγένειας, επισκέφθηκε το κατάστημά μας προκειμένου να υποβληθούν σε οφθαλμολογική εξέταση όσοι κρατούμενοι επιθυμούσαν. Επίσης παρασχέθηκαν δωρεάν γυαλιά οράσεως σε όσους κρατούμενους το είχαν ανάγκη.

VI.Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου και Β΄Ψυχιατρικής Κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Αττικόν» στα πλαίσια του οποίου συμμετέχουν ομάδες κρατουμένων που εκπροσωπούν διάφορες χώρες «ομάδα ΟΗΕ» με στόχο την αντιμετώπιση βίας που προκύπτουν από τη διαφορετικότητα.

VII.Στα πλαίσια του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες όπως μαθήματα φωτογραφίας, ζωγραφική και άλλες, με στόχο την ενδυνάμωση της ομάδας που συντελεί στην ενίσχυση της προετοιμασίας του για την ένταξη στην κοινότητα όταν αποφυλακιστούν. Επίσης, έχουν γίνει δύο μεγάλες εκδηλώσεις: Στις 28 Ιουνίου 2012 για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και στις 24 Νοεμβρίου 2012, όπου το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ γιόρτασε τα οχτώ χρόνια λειτουργίας του στον χώρο του ΕΚΚΝΑ, μια ξεχωριστή γιορτή, γεμάτη μουσική και χορό.

VIII. → Μία πολύ σημαντική συνεργασία έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2013 με το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων την «ΕΠΑΝΟΔΟ», για ενημέρωση –ενεργοποίηση προετοιμασία κρατουμένων που πρόκειται να αποφυλακιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο για τη ζωή έξω από τη φυλακή όσο και για το έργο και τις δράσεις της «Επανόδου».

IX. Εκπαιδευτικά προγράμματα- δραστηριότητες σε συνεργασία του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΕΚΚΝΑ:

 • Το σχολικό έτος 2014-2015, στα πλαίσια του εθελοντισμού του κ. Αντώνη Μαγγανά, ομότιμου Καθηγητή στον τομέα της Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκαν μαθήματα Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας σε τροφίμους και σε εργαζομένους του καταστήματος. Τα μαθήματα έγιναν μέσω της υποστήριξης του δικτύου skype. Βοηθός του καθηγητή σ΄αυτό το σημαντικό έργο ήταν ο κύριος Παναγιώτης Σχίζας διδάκτορας Εγκληματολογίας.
 • Στα πλαίσια του 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έγιναν οι κάτωθι προβολές:

24.06.2015. «Η Αρχαιολόγος» του Κίμωνα Τσακίρη

01.07.2015. «Μάνα» της Βάλερυ Κοντάκος

23.07.2015. «Μίλαντ-Ο πλανήτης μου» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη.

 • Στις 23-9-2015 στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών από τον Κύκλο Ποιητών με συνδιοργανωτές το Δήμο Αθηναίων, το Μέγαρο Μουσικής και το Μουσείο Μπενάκη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο κατάστημά μας, όπου πέντε Ποιητές απήγγειλαν ποιήματα στους νεαρούς κρατουμένους.
 • Την 30η Νοεμβρίου 2015 υλοποιήθηκε στο Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ε.Κ.Κ.Ν.Α., το μονοήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης ΕΡΜΗΣ από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας- Ι.Ο.Α.Σ. «Πάνος Μυλωνάς», με στόχο την πρόληψη και μείωση των τροχαίων συγκρούσεων και των συχνά οδυνηρών τους συνεπειών: Σοβαροί τραυματισμοί και θάνατοι. Το πρόγραμμα επαναλήφθηκε την 18.01.2017 με άλλη ομάδα εκπαιδευομένων.
 • Στις 4 Δεκεμβρίου 2015 εγκαινιάστηκε η συνεργασία του Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα, δια του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, με την εταιρεία παραγωγής Exile Room για προβολή ταινιών μία φορά ανά μήνα, κατά προτεραιότητα σε μαθητές.
 • Το σχολικό έτος 2015-2016 το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας καθιέρωσε ακρόαση δύο ημέρες την εβδομάδα, Δευτέρα-Τρίτη, στο χώρο των σχολείων.
 • Το έτος 2015-2016 υλοποιήθηκε εξάμηνης διάρκειας πρόγραμμα εκπαίδευσης σε αγροτικά θέματα από τον εθελοντή γεωπόνο Κ.Στεφανάκη. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλάμβανε καλλιέργειες μεταποιήσεις και επιπλέον δημιουργία θερμοκηπίου και ανθόκηπου. Το έτος 2017 εγκρίθηκε ο ίδιος γεωπόνος να πραγματοποιήσει μαθήματα κηποτεχνίας και κηπευτικών τρίμηνης διάρκειας.
 • Την άνοιξη 2016 πραγματοποιήθηκε ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας σε μαθητές του δημοτικού σχολείου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας (χρήση Skype) από το Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έπειτα από σχετική γραπτή πρόταση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας την οποία αποδέχθηκε ο Τομέας Δημόσιας Υγείας του ΕΚΠΑ. Η επιστημονική ευθύνη ήταν της Διευθύντριας του Εργαστηρίου Κοινοτικής Νοσηλευτικής Καθηγήτριας Αθηνάς Καλοκαιρινού. Οι συμμετέχοντες Καθηγητές μίλησαν στους νεαρούς κρατουμένους για τη συμβολή της στοματικής υγείας στην ευεξία του ανθρώπου, για την πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, για τις επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα και για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία.
 • Κατά τα έτη 2016-2017 πραγματοποιήθηκαν πέντε εκδηλώσεις αφήγησης λαϊκών ιστοριών και παραμυθιών, όχι μόνο στην ελληνική γλώσσα, από καταξιωμένους αφηγητές σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ε.Κ.Κ.Ν.Α.
 • Ο Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου (Σ.Ε.Ε.Π.Π.) και μέλη των Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ Αττικής (Κ.Ο.Π.Α. Αττικής), σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ε.Κ.Κ.Ν.Α., πραγματοποίησαν την Πέμπτη 26/5/2016 στο σχολείο του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. εκδήλωση πρόληψης με θέμα το αλκοόλ και εισηγητές τους:
   • Κουκίδη Μάνο, Κοινωνιολόγο-Εγκληματολόγο-Σύμβουλο εξαρτήσεων
   • και Χρηστίδη Στέλλα, Ψυχίατρο MSc.
 • Στα πλαίσια των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έγιναν οι κάτωθι προβολές:
  • 07.07.2016. ERIC των Φαίδωνα Γκρέτσικου και Πάνου Τράγου.
  • 15.07.2016. Ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ της Ελιάνας Αμπραβανέλ.
  • 19.07.2016. ΑΟΡΑΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ της Γιάννας Δελατόλα.
 • Τον Ιούλιο 2016 το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στήριξε την πραγματοποίηση εφαρμοσμένου εργαστηρίου κινουμένων σχεδίων προκειμένου αυτό να καταγραφεί τηλεοπτικά από την ΑΜΚΕ «Πλατφόρμα» για τη σειρά εκπομπών ΑΝΙΜΕΡΤ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.
 • Σε συνεργασία με την Α.Μ.Κ.Ε. «Πύλη Ελευθερίας», την Διεύθυνση καθώς και την Κοινωνική Υπηρεσία του Ε.Κ.Κ.Ν.Α, υλοποιήθηκε Σεμινάριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε νεαρούς κρατούμενους του Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα τα έτη 2016 και 2017 ενώ έχει ήδη εγκριθεί η συνέχισή του. Οι ενότητες του σεμιναρίου είναι: Επαγγελματικά περιγράμματα, μεθοδολογία /τεχνικές αναζήτησης εργασίας, εργασιακά δικαιώματα, απαντήσεις σε ερωτήσεις/ προβληματισμούς των καταρτιζόμενων.
 • Ενθάρρυνση νεαρών κρατουμένων για συμμετοχή στίς Πανελλήνιες Εκθέσεις Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών. Υποστήριξη επίσης της λειτουργίας της 31ης Έκθεσης στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
 • Το φθινόπωρο 2016 δύο ομάδες κρατουμένων έκαναν κατασκευές με θέμα τα Χριστούγεννα σε συνεργασία α) με τον καλλιτεχνικό χώρο της Κηφισιάς «το εργαστήρι μας» και β) με ομάδα εθελοντών της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής. Η δεύτερη από τις ανωτέρω αναφερόμενες ομάδες συνεχίστηκε μέχρι το καλοκαίρι 2018 ως ομάδα ψυχαγωγίας- δημιουργικής απασχόλησης- κατασκευών, με τη δυνατότητα επίσης δημιουργίας μικρών ειδών μπομπονιέρας.
 • Τα είδη που κατασκευάζουν οι κρατούμενοι διατίθενται σε bazaar (Χριστουγέννων 2016-2017-2018, Πάσχα 2017-2018 και καλοκαιριού 2017), σε χώρους του Ε.Κ.Κ.Ν.Α., στο ισόγειο φουαγιέ του Υπουργείου Δικαισύνης, στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθήνας και στον πολυχώρο της ΚοινΣΕπ Μύρτιλλο καφέ, Αμπελόκηποι.
  Επίσης διατίθενται προς πώληση στις ετήσιες Πανελλήνιες Εκθέσεις Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών, στην Αθήνα. Έτσι οι συμμετέχοντες στην ομάδα κατασκευών ενισχύονται οικονομικά και κατανοούν εμπράκτως την ευλογία και αναγνώριση του κόπου τους.
 • Επίσης διατέθηκαν προς πώληση στην 32η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών, στο Θησείο. Έτσι οι συμμετέχοντες στην ομάδα κατασκευών ενισχύονται οικονομικά και κατανοούν εμπράκτως την ευλογία και αναγνώριση του κόπου τους.
 • Στις 07.04.2017 παρουσιάστηκε η παράσταση ΝΕΦΕΛΕΣ του Αριστοφάνη από το «Θέατρο του Νέου Κόσμου-Εφηβικό Θέατρο Εντός των Τειχών» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Κ.Κ.Ν.Α., σε διασκευή- σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Κακουδάκη. Οι συντελεστές της παράστασης απέστειλαν έγκαιρα θεατροπαιδαγωγικό υλικό με προτεινόμενες δράσεις πριν και μετά την παράσταση ώστε να υποβοηθηθεί η καλύτερη παρακολούθηση και κατανόησή της.
 • Την Μεγάλη Τετάρτη 12.04.2017 δόθηκε παράσταση κουκλοθέατρου από την ομάδα "από καρδιάς" (π. Εφραίμ Παναούσης, Κατερίνα Πέππα, Θεοδώρα Βενιέρη, Γιώργος Βενιέρης, Ουρανία Χαβαντζόγλου, Αγγελική Δασούλα, Μυρτώ Παπαηλιού). Την παρακολούθησαν νεαροί κρατούμενοι με τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Πασχαλινές λαμπάδες και μικρά δώρα στα παιδιά έδωσαν στην εκδήλωση χρώμα και άρωμα πασχαλινό.
 • Την άνοιξη 2017 ξεκίνησε υποστηρικτική ποιμαντική δράση διετούς διάρκειας από το Γραφείο Νεότητας και το Ίδρυμα «Διακονία» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθήνας κάθε Τρίτη απόγευμα, στο χώρο του Ιερού μας Ναού.
 • Από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο 2017 υλοποιήθηκε εργαστήριο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πες μου μια ιστορία» από την Exile Room σε μέλη της ομάδας συμβουλευτικής του «ΚΕ.Θ.Ε.Α. Στροφή», σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Το παραγόμενο υλικό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Καταστήματος ενώ έχει προβληθεί, επίσης, σε άλλους κρατουμένους και επισκέπτες.
 • Από την άνοιξη 2017 και για δύο έτη υλοποιείται εργαστήριο εικαστικής έκφρασης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σ.Νιάρχος. Υλοποιείται από την Κοινωνική Λειτουργό και Εικαστική Θεραπεύτρια Άλκηστη Μπούρα, η οποία έχει σχετική εμπειρία στα Καταστήματα Κράτησης Ελεώνα Θήβας.
 • Στις 27.06.2017, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, προβλήθηκε ενημερωτικό βίντεο σε ενδιαφερόμενους κρατουμένους σχετικά με τη λειτουργία του ΚΑΤΚ Ελεώνα Θήβας. Το καλοκαίρι 2018 οι κρατούμενοι από το εργαστήριο εικαστικής έκφρασης συμμετείχαν στις εκδηλώσεις Summer Nostos Festival με ομαδικό τους έργο σε ψηφιακή μορφή!
 • Συμμετοχή στις Περιφερειακές Εκδηλώσεις του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τις προβολές: «The extra mile» της Βικτώριας Βελοπούλου και «Στρίγγλες» του Άγγελου Κοβότσου (24 και 25.07.2017).
 • Συναντήσεις συνεργασίας με το Τμήμα Επιμελητών Ανηλίκων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθήνας την 27.07.2017 και την 11.07.2018 στο Ε.Κ.Κ.Ν.Α.
  • Ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην τέχνη της διακόσμησης (2017-2018) στο Κατάστημά μας, στα πλαίσια υλοποίησης της 2ης φάσης του Προγράμματος με τίτλο Technical Assistance on the Reform of the Greek Judicial System. Το ανωτέρω πρόγραμμα εκπαίδευσης υλοποιήθηκε από τον εκπαιδευτή Σωκράτη Υδραίο, με χρηματοδότηση της Ε.Ε. Υποστηρίχθηκε δε από το Αυστριακό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Αυστριακό Κέντρο CLC.
  • Διοργάνωση αγώνων καλαθοσφαίρισης μεταξύ κρατουμένων του Καταστήματος και μελών των νεανικών συντροφιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Οκτώβριος 2017- Δεκέμβριος 2018). Σε συνεργασία του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας με το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ι.Α.Α. και το Δημοτικό σχολείο του Ε.Κ.Κ.Ν.Α.
  • Σεμινάρια barista από εκπαιδευτές της ΚΑΦΕΑ Εμπορική Τεχνική Α.Ε. (illy café) την 05.12.2017 και της ΓΡΗΓΟΡΗΣ Μικρογεύματα ΑΒΕΕ την 23.01.2018 σε διαφορετικές ομάδες καταρτιζομένων, κυρίως από το Ι.Ε.Κ.
  • Από τον Φεβρουάριο 2018 ετήσιο πρόγραμμα συνεργασίας με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.)- Διεύθυνση Στρατηγικής Ανάπτυξης, για την προώθηση των ευγενών αξιών του αθλήματος, την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών άθλησης για όλους. Περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες καθώς και επισκέψεις διακεκριμένων/διεθνών αθλητών, εκπαιδευτών και επιστημονικών συνεργατών της Ομοσπονδίας κάθε μήνα.
  • Στις 20.03.2018 έγινε ενημέρωση νεαρών κρατουμένων σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα από την Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων «Νέοι Ορίζοντες».
  • Τη Μεγάλη Δευτέρα 02.04.2018 παρουσιάστηκε η παιδική θεατρική παράσταση «Μπαλού Γκαλού Νταλού» παραγωγής A PRIORI, βασισμένη σε παραμύθι της Έρης Ρίτσου Την παρακολούθησαν νεαροί κρατούμενοι με τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
  • Την 30.04.2018 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Γαλλικά παραμύθια πασπαλισμένα με τραγούδια και λίγη σαντιγί», στα γαλλικά και ελληνικά, σε συνεργασία του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. με τον αφηγητή Emmanuel Mappus.
  • Συμμετοχή στις Περιφερειακές Εκδηλώσεις του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τις προβολές: «Επιστροφή στην κορυφή» του Στρατή Χατζηελενούδα και «Magnetic fidelity. A love story» της Ελίνας Βερυκίου (10 και 12.07.2018). Στην πρώτη από τις δύο προβολές μας τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί καλεσμένοι μεταξύ των οποίων ο Σκηνοθέτης, ο Διευθυντής φωτογραφίας και ο πρωταγωνιστής της ταινίας.
  • Το φθινόπωρο 2018 πραγματοποιήθηκε εθελοντικά στο Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα ένας κύκλος τεσσάρων μαθημάτων Ρητορικής και Ηγεσίας για νέους από τη Δρ. Φωτεινή Εγγλέζου, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδος.
  • Στις 15.12.2018, ημέρα εορτής του Αγίου Ελευθερίου, πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία και έπειτα μουσική εκδήλωση της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης.
  • Στις 16.12.2018 ολοκληρώθηκε το διήμερο εορτασμού του Αγίου Ελευθερίου με την παράσταση «Ο Άγνωστος του τρένου», από την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Μελών και Φίλων της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

  X. Το κατάστημα μας εκτός από τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ανοικτό και στην έρευνα. Έχουν υλοποιηθεί πολλές ερευνητικές μελέτες και πρακτικές ασκήσεις από αρκετά πανεπιστήμια της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Γίνεται μια ανατροφοδότηση γνώσεων και εμπειριών, με συνέπεια να διευκολύνεται η προώθηση της γνώσης για άμεσα οφέλη, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμοσμένη έρευνα και επιλύοντας σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο χώρο.
  Επίσης από τον 2015 συνεργαζόμαστε με το εγκληματολογικό μουσείο. της ιατρική σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο καταγράφει την ιστορία του εγκλήματος στην Ελλάδα κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, μέσω τις συλλογής, ταξινόμησης, σχολιασμού, ανάδειξης και έκθεσης πειστηρίων εγκλήματος τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν για την άσκηση βίας, με σκοπό την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου του εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της ιατρικής σχολής. Το Ε.Κ.Κ.Ν.Α. συμβάλλει στον εμπλουτισμό της συλλογής του μουσείου, παραχωρώντας αυτοσχέδια όπλα που κατασκευάζουν οι κρατούμενοι εφόσον έχουν βρεθεί σε κοινόχρηστους χώρους και δεν χρειάζεται να δημευτούν για να ακολουθήσει η ποινική διαδικασία.

  XI.  Ηθική οικονομική και υλική στήριξη παρέχεται σε τακτική βάση από τους εθελοντές μας (βλέπετε εδώ):

  • Σύλλογος Συμπαράστασης Κρατουμένων «Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ»
  • Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη»
  • Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων
  • Ενορία Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Διονύσου (ομάδα πατρός Μάρκου)
  • Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως
  • Ι.Ν.Αγ. Ελευθερίου οδού Αχαρνών
  • Ιερά Μονή Οσίων Πατέρων Νέου Στουδίου Αυλώνα
  • Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας Αμαρουσίου & Ωρωπού
  • Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Κορασίδων «ΟΧΕΚ»
  • Χριστιανικό Ίδρυμα Νεότητας «Ο ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ»
  • Ίδρυμα Τράπεζα Τροφίμων

  XII. Κάθε Παρασκευή τελείται η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγ. Ελευθερίου εντός του Καταστήματος. Επίσης, οι νεαροί κρατούμενοι εκκλησιάζονται κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς και σε άλλες σημαντικές εορτές της εκκλησίας. Επιπροσθέτως, πραγματοποιούνται πολλές θρησκευτικές επισκέψεις – εκδηλώσεις. Για τους αλλοδαπούς κρατουμένους γίνονται ανάλογες τελετές από αναγνωρισμένους εκπροσώπους του δόγματός τους. Γενικά διευκολύνεται η άσκηση θρησκευτικών δικαιωμάτων των κρατουμένων (πχ νηστεία Σαρακοστής, Ραμαζάνι).

  XIII. Ένταξη του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. στο πρόγραμμα «Ανακύκλωση ΒΙΠΕ» το οποίο αφορά στη δωρεάν παροχή α) τροχήλατων κάδων ανακύκλωσης 1100 lt και β) υπηρεσιών αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών.

   

   

  ?>