Δραστηριότητες

Σύμφωνα με το αριθ.34 του Σωφρονιστικού Κώδικα όλοι οι κρατούμενοι έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, στην άθληση, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και γενικότερα στη δημιουργική απασχόληση. Στο κατάστημα μας υλοποιούνται πολλά προγράμματα εκπαίδευσης -κατάρτισης και πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες- εκδηλώσεις

Ι .Πρωταρχικός στόχος είναι η εκπαίδευση των νεαρών που αποβλέπει στην απόκτηση ή συμπλήρωση εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Γι΄ αυτό το λόγο λειτουργεί μέσα στο κατάστημα τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής παιδείας, ρυθμιζόμενο από τις κείμενες διατάξεις περί δημοσίων σχολείων. Η εκπαίδευση είναι προαιρετική και στη πρωτοβάθμια βαθμίδα ο κύριος στόχος είναι ο περιορισμός του αναλφαβητισμού και τις εκμάθησης της γλώσσας για τους αλλοδαπούς.

Κάτω από την ομπρέλα του δημοτικού σχολείου πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες.

 • Από τον Οκτώβριο του 2010 δημιουργήθηκε ένα θεατρικό εργαστήρι που βασίζεται στην εθελοντική εργασία του σκηνοθέτη- ηθοποιού κ. Στάθη Γράψα. Η ομάδα έκανε τη πρώτη παρουσίας της με το έργο «Αφετηρία», το Δεκέμβριο 2010 και από τότε έχει πραγματοποιήσει σειρά παραστάσεων εντός του καταστήματος, με προσκεκλημένους από πολλούς χώρους. Επίσης, έχει δώσει παραστάσεις εκτός φυλακής, στις Γυναικείες φυλακές στον Ελεώνα Θήβας, στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού και στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού. Από τον Δεκέμβριο του 2012 η ομάδα παρουσιάζει το δεύτερο θεατρικό της έργο με τίτλο «Επιστροφή», σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Στην εθελοντική εμψύχωση της ομάδας συμμετέχει και ο ηθοποιός Γιώργος Δάμπασης ο οποίος προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του. Το έργο συμμετείχε και στο 3ο φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου από την ομάδα GRASSHOPPER που από το 2012 αποτελεί θεσμό για την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Συμμετείχαν (11) εφηβικές ομάδες από σχολεία και δήμους της Αττικής και πραγματοποιήθηκε 17-19 Μαΐου στη Στέγη. Το Δεκέμβριο του 2013 η θεατρική ομάδα ανέβασε το τρίτο θεατρικό έργο με τίτλο «Μαρτυρίες». Το Μάρτιο του 2015 ανέβηκε η θεατρική παράσταση «CIRCO REVOLUTION».
 • Παράλληλα με τη θεατρική ομάδα υπάρχει και η μουσική ομάδα, η οποία τελεί πολλές εκδηλώσεις και συμμετέχει στις σχολικές γιορτές. Άξιο λόγου τα μουσικά αφιερώματα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες στο χώρο της μουσικής και γενικότερα της τέχνης. Τον Οκτώβριο του 2011 πραγματοποιήθηκε μουσικό αφιέρωμα στο συνθέτη και τραγουδοποιό κ Διονύση Σαββόπουλο. Τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους στον καλλιτέχνη κ. Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους στον μουσικό και τραγουδοποιό κ. Αλκίνοο Ιωαννίδη. Τον Φεβρουάριο του 2013 στην καλλιτέχνιδα κα Χαρούλα Αλεξίου και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου στο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο.Τον Φεβρουάριο του 2013 στην καλλιτέχνιδα κα Χαρούλα Αλεξίου, τον Ιούνιο στο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους στο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Επίσης, τον Μάιο του 2014 στον μουσικό καλλιτέχνη Τζίμη Πανούση και το Νοέμβριο του 2014 στον αείμνηστο λαϊκό καλλιτέχνη Στράτο Διονυσίου και το Μάιο του 2015 στο καλλιτέχνη Γιώργο Νταλάρα. Επίσης, τον Απρίλιο του 2015 η μουσική ομάδα παρουσίασε στην Εισαγγελία Πρωτ/κών Αθήνας μία εκδήλωση με τίτλο «ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ».
 • Μία άλλη δραστηριότητα αθλητικής υφής που λαμβάνει χώρα στο κατάστημά μας, είναι το σκάκι. Από το 2011 η Σκακιστική, Ακαδημία Χαλκίδας «Παλαμήδης ο Ευβοεύς» με τον εκπρόσωπό της κ. Γιώργο Τσουνή παραδίδει εθελοντικά μαθήματα σκακιού σε μαθητές του δημοτικού – γυμνασίου και λυκείου και έχουν διοργανωθεί ήδη δύο Σκακιστικά τουρνουά, όπου έχουν διακριθεί πολλοί μαθητές με εξαιρετικές επιδόσεις.
 • Επιπροσθέτως, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου (Σ.Ε.Κ.Α.) με Πρόεδρο την κα Δήμητρα Κοντελέ, και ο εκπαιδευτικός του φορέα, το Ινστιτούτο Κατασκευής Αλουμινίου (ΙΝ.Κ.ΑΛ) ,με πρόεδρο κ. Γιάννη Δαμανάκη και ο εκπαιδευτής κ. Κωνσταντίνο Λένο, έχουν ιδρύσει και λειτουργεί από το 2011 Σχολή Ειδίκευσης Τεχνιτών Αλουμινίου εντός του ΕΚΚΝΑ, με στόχο την εκμάθηση κατασκευής και τοποθέτησης αλουμίνιων κουφωμάτων. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν και θεωρητική και πρακτική κατάρτιση σε διάφορες θεματολογίες και ο κάθε κύκλος σπουδών διαρκεί έξι μήνες, παρέχοντας πιστοποίηση γνώσεων.
 • Μαθήματα βραζιλιάνικης πολεμικής τέχνης «capoeira» από επαγγελματίες δασκάλους δόθηκαν το 2011 στους μαθητές του δημοτικού σχολείου, με τη συμμετοχή του κ Στάθη Γράψα, που είχε την πρωτοβουλία για της διδασκαλίας της συγκεκριμένης τέχνης.
 • Από τον Απρίλιο του 2013 έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων μαθητών μας, μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του ΚΕΚ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (e learning), με βεβαίωση κατάρτισης σε τομείς: «γεωπονίας», «τρόφιμα» και «περιβάλλον».
 • Στο τέλος της σχολικής περιόδου 2012-2013 πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου, οι οποίοι παρουσίασαν έργα εμπνευσμένα από προσωπικές τους παραστάσεις, με διάφορες τεχνικές όπως της χαρακτικής. Συντονιστής σε όλη αυτή τη προσπάθεια ήταν ο εθελοντής εκπαιδευτικός κ. Αναστάσιος Χριστοφόρου.
 • Στις 23.06.2014 έγινε προβολή της ταινίας “Relentless” του Δημήτρη Στατήρη σε νεαρούς μαθητές του Δημοτικού σχολείου του καταστήματος, στα πλαίσια των περιφερειακών εκδηλώσεων του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
 • Στις 12-13 Ιουνίου του 2015 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάστηκε επιστημονικό αφιέρωμα με θέμα «Η Τέχνη διώχνει τη σκιά του φόβου μέσα και έξω από τη φυλακή». Το αφιέρωμα διοργανώθηκε από την ΕΠΑΝΟΔΟ σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, το 18 & ΑΝΩ και το ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ. Διενεργήθη βιωματικό σεμινάριο με θέμα « Η επίδραση της τέχνης στην κοινωνική επανένταξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων». Συγκεκριμένα στο σεμινάριο «Παίζοντας στη φυλακή» συμμετείχε και η θεατρική ομάδα του καταστήματος προβάλλοντας οπτικοακουστικό υλικό της παράστασης «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ».
 • Στις 19 & 26 Νοεμβρίου του 2015 το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποίησε το πρόγραμμα «Ένα μουσείο ….ανατρεπτικό» με την υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος κυρία Σοφία Τσώλη και την ομάδα της, στην αίθουσα εκδηλώσεων του καταστήματος. Συμμετείχαν 25 μαθητές του Δημοτικού σχολείου με διαφορετικές εθνικότητες.

 • Τον Μάιο του 2016 το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (ΜΕΣΑ), υπό την αιγίδα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), που υλοποιήθηκε στο ΣΔΕ Φυλακών Τρικάλων, υλοποιήθηκε και στο ΕΚΚΝΑ σε μαθητές του δημοτικού σχολείου, σε δραστηριότητες όπως εργαστήριο-αγγειοπλαστικής. Πρόκειται για ένα νομαδικό Μουσείο σύγχρονης τέχνης, το οποίο σχεδιάζεται από τους ίδιους του μαθητές και διαμορφώνεται με τα δικά τους έργα, με στόχο την επικοινωνία των «μέσα» με τους «έξω».

  Στο ίδιο χώρο που λειτουργεί το δημοτικό σχολείο, λειτουργεί Γυμνάσιο με τρεις λυκειακές τάξεις (Ενιαίο Λυκείου τεχνολογικής κατεύθυνσης) το Γυμνάσιο Αυλώνα, που υπάγεται κι αυτό στο εθνικό σύστημα παιδείας. Η εκπαίδευση παρέχεται για όσους κρατουμένους έχουν συμπληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τέλος ο κρατούμενος- μαθητής, αν επιθυμεί μπορεί να μετέχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις και σε μια τυχόν επιτυχία του να συνεχίσει στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, με εκπαιδευτικές άδειες, σύμφωνα με το Σωφρονιστικό Κώδικα.

  Στα πλαίσια του σχολείου γίνονται πολλά προγράμματα πολιτιστικά, αθλητικά, θεάτρου μουσικής χορού λαογραφικά εικαστικά φωτογραφίας, χαρακτικής, κολάζ, πηλού ζωγραφικής τοίχου-υφάσματος, ψηφιδωτά, χορού αγωγής υγείας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Επίσης, λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη.
 • Από του 2010 υπάρχει συνεργασία με τους φοιτητές του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σποδών Εγκληματολογίας της Παντείου που διευθύνει η καθηγήτρια κα Ζαραφωνίτου Χριστίνα, με το σχολείο του ΕΚΚΝΑ. Διοργανώνονται κοινά μαθήματα με θεματολογία από τη σύγχρονη εγκληματικότητα και  τρόπους αντιμετώπισής της, καθώς και για τη βία στα σχολεία.
 • Το καλοκαίρι του 2011 το Γυμνάσιο –Λύκειο μετείχε στο Προαιρετικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα με θέμα "Ζωγραφική Τοίχου" της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Τη διοργάνωση και επιμέλεια του προγράμματος ανέλαβαν από κοινού ο διευθυντής του σχολείου και ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Γιάννης Σκαλτσάς. Με την ενεργό δράση 23 νέων φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών περίπου 1000 τμ. τοίχου καλύφθηκαν από πρωτότυπα γκράφιτι. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλαν ουσιαστικά η κ. Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
 • Από το Φεβρουάριο του 2013 ο μουσικοσυνθέτης Θανάσης Πολυκανδριώτης με τους συνεργάτες του τον κ. Αλέξανδρο Ψωμόπουλο, τον κ. Γεώργιο Κωνσταντόποπυλο, τον κ. Δημήτριο Πισκοπάνη και τον κ. Βασίλειο Τριανταφυλλόπουλο, μέλη του Μεσογειακού Κέντρου Έρευνας και Πολιτισμού «Οι Επόμενοι», παραδίδουν εθελοντικά μαθήματα μπουζουκιού στους μαθητές του γυμνασίου-λυκείου στα πλαίσια του πολιτισμικού προγράμματος του σχολείου Μουσική πολιτισμική διαφάνεια.
 • Στις 18-4-2013 η θεατρική παράσταση «Hecuba Hekabe , Hekabe Εκάβη project», βασισμένη στο έργο του Ευριπίδη αλλά και σε κείμενα των Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, αφρικάνικα παραμύθια, δημοτικά αλβανικά ποιήματα και σε μοιρολόγια, πραγματοποίησε παράσταση εντός του καταστήματος για τους μαθητές του γυμνασίου-λυκείου.
 • Στο πλαίσιο του διαπολιτισμικού προγράμματος Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων Μαθητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναπτύχθηκε μία συνεργασία μεταξύ του σχολείου και τριών μουσείων: το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το ΕΜΣΤ παρουσίασε έργα με θέμα την μετανάστευση, ξενιτιά, ελευθερία και με έμπνευση από την έκθεση «Πέρα από τα Όρια» δημιουργήθηκαν δύο έργα τέχνης, τα οποία φιλοξενήθηκαν για λίγες μέρες στις εγκαταστάσεις του μουσείου. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο παρουσίασε σύμβολά από την βυζαντινή εποχή και οι μαθητές έφτιαξαν ένα κώδικα χειρόγραφο με πύλες και πρωτογράμματα τον οποίο οι εκπαιδευτές του μουσείου το βιβλιοδέτησαν. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσίασε ένα αγαλματάκι το προσφυγάκι και γενικότερα παιδικά παιχνίδια.
 • Ένα πρωτοποριακό πολιτιστικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2013 ήταν το «CLAYMATION», μία παραγωγή VIDEO με θέμα «το δέντρο που έδινε». Τα σκηνικά ήταν από πλαστελίνη και η βασική του τεχνική, η κινούμενη εικόνα.
 • Τον Μάιο του 2014 πραγματοποιήθηκε μία Δράση Κοινωνικής Γλυπτικής “Beuys” (Μπόυς), υπό την αιγίδα την Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, βασισμένη στην έμπνευση του Καλλιτέχνη κου Φώτη Καραγεωργίου. Ο τίτλος της δράσης ήταν «Το έργο είμαστε εμείς». Η Δράση αφορά στο φύτεμα δέντρων και συγκεκριμένα ελιών μέσα σε στρατιωτικά κράνη, που προσφέρθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον καλλιτέχνη, προκειμένου στο μέλλον να φανούν οι συμβολισμοί που είχε στο μυαλό του ο καλλιτέχνης, όπως: α) Αντίθεση ανάμεσα στην ειρήνη (ελιά) και στον πόλεμο (κράνος), β) Αντίθεση ανάμεσα στην οργανική και την ανόργανη φύση, γ) Οικολογική διάσταση του έργου. Σε κάθε δέντρο δόθηκε το όνομα ενός μεγάλου καλλιτέχνη: Ελ Γκρέκο, Νταλί, Μιχαήλ Άγγελος, Ρέμπραντ, Νικόλαος Γύζης, Πάμπλο Πικάσο, Γιόζεφ Μπόυς, Γεώργιος Μπουζιάνης, Βαν Γκογκ, Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Δέκα μαθητές υιοθέτησαν από ένα δέντρο και υπέγραψαν συμβόλαιο, με το οποίο δεσμεύτηκαν πως θα φροντίζουν το δέντρο, όσο διαρκεί η παραμονή τους στο Κατάστημα.
 • Στις 7 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση με εισήγηση της κας Δάρα, Διευθύντριας του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΑΕΜ) και ομιλία του κ. Μανώλη Γεωργούλη, κύριου ερευνητή του ΚΕΑΕΜ, με τίτλο «Ήλιος: η αρχή και το τέλος μας». Η πρώτη αυτή ομιλία αφορούσε τον Ήλιο, το αστέρι του ηλιακού μας συστήματος, τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα σε αυτόν και πώς επηρεάζουν το δικό μας πλανήτη.Η δεύτερη ομιλία, με τίτλο «Σύγχρονη κοσμολογία», πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2014 από τον κ. Σπύρο Βασιλάκο, επίσης κύριο ερευνητή του ΚΕΑΕΜ, και αφορούσε τη δημιουργία του Σύμπαντος, την έως τώρα εξέλιξή του, το παρόν και το μέλλον του. Η συνεργασία με το ΚΕΑΕΜ θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.
 • Επιπροσθέτως από το καλοκαίρι του 2012, η Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ωρωπού αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα Χαρούμενο και Δημιουργικό Καλοκαίρι που υλοποιεί για τους μαθητές του σχολείου και για τους μαθητές του ΕΚΚΝΑ. Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε μαθήματα μουσικής, εκγύμνασης – άθλησης.
 • Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2015 το Γυμνάσιο και Λύκειο του καταστήματος συμμετείχε ως έτερος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Grundtvig Learning Partnership» με τίτλο «Pertness in Crime Prevention». Αντικείμενο του προγράμματος είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με τις ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση σε Σωφρονιστικά Καταστήματα της Ευρώπης
 • Επίσης, το καλοκαίρι του 2015, το Γυμνάσιο - Λύκειο του Ε.Κ.Κ.Ν.Α., μαζί με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και την οικεία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ωρωπού λειτούργησαν Καλοκαιρινό σχολείο στις εγκαταστάσεις του σχολείου, όπου οι νεαροί κρατούμενοι παρακολούθησαν μαθήματα μουσικής, καλλιτεχνικών και φυσικής αγωγής.
 • Τον Οκτώβριο του 2015 στο Γυμνάσιο-Λύκειο του καταστήματος, ο Υπεύθυνος γραφείου πληροφόρησης για την Ελλάδα και την Κύπρο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κος Δημήτριος Φατούρος, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ., παρουσίασε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στους μαθητές μιλώντας για τις δράσεις του σε ότι αφορά στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ιδιαίτερα στο Δικαίωμα στην Εκπαίδευση, στην προάσπιση της Παγκόσμιας Ειρήνης, στην αντιμετώπιση του Ρατσισμού.

 • Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 το Γυμνάσιο –Λύκειο, συμμετείχε ως έτερος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS, με τίτλο «Επιμόρφωση προσωπικού σχολικής μονάδας ΔΕ που λειτουργεί σε Κατάστημα Κράτησης Νέων». Συμμετείχαν δεκατρείς εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες επιτόπιας εργασία σε σχολεία φυλακών της Ευρώπης και εξειδικευμένη εκπαίδευση που αφορά τη δυσλεξία στην εκπαίδευση στις φυλακές. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες επισκέψεις και δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο. Έπειτα, πήραμε μία μουσική ανάσα από την μουσική ομάδα μαθητών.

 • Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 και για τρεις ημέρες ,ύστερα από πρόσκληση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, στον κοινόχρηστο χώρο του κτηρίου 16 της (πρώην Σχολή Ευελπίδων,) εγκαινιάστηκε εικαστική έκθεση με έργα ζωγραφικής νεαρών μαθητών μας του Γυμνασίου-Λυκείου, ατομικά και συλλογικά.

 • Κατά το σχολικού έτος 2015-2016 το Γυμνάσιο Λύκειο συμμετείχε για τέταρτη χρονιά στο Πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και συγκεκριμένα στην ΚΑ΄Σύνοδο της. Μία αντιπροσωπεία μαθητών μας την 5-7-2016 επισκέφθηκε την Βουλή. Τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, συνομίλησαν με τους Προέδρους Επιτροπών της Βουλής και τους Βουλευτές, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της και ενημερώθηκαν για την ιστορική πορεία και δράση της.

 • Αναμφισβήτητα, γίνονται όλες οι καθιερωμένες γιορτές του σχολείου, όπως η γιορτή των Χριστουγέννων- των αποκριών, του Πάσχα- των εθνικών επετείων κ.λ.π.

 • Επίσης το σχολείο δέχεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πολλές επισκέψεις από άλλα σχολεία γυμνάσια –λύκεια, με σκοπό να γνωριστούν οι μαθητές μεταξύ τους να ανταλλάξουν απόψεις και να προβληματιστούν σε κοινά θέματα.

   

ΙΙ. Από το Δεκέμβριο του 2014 συστάθηκε Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) με σκοπό την παροχή επαγγελματικής κατάρτισης σε κρατούμενους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η πρώτη ειδικότητα που λειτούργησε είναι αυτή του Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρα (Chef).

 • Το Ι.Ε.Κ. συμμετέχει επιτυχώς με δημιουργίες των καταρτιζομένων του (μαρμελάδες, γλυκά και άλλα προϊόντα) σε εκθέσεις και παζάρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Καταστήματος.
 • Επίσης συνεργάζεται με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στην υλοποίηση κυρίως πολιτιστικών δράσεων. Για παράδειγμα, στις 3 Νοέμβρη 2015 το Ντοκιμαντέρ με τίτλο "Sugar Town, Οι γαμπροί", το οποίο έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο ντοκιμαντέρ στα κρατικά βραβεία ποιότητας, προβλήθηκε στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Καταστήματος, με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Ι.Ε.Κ. και μαθητών του Λυκείου του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. καθώς και μελών του φυλακτικού, επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού.

 

ΙII. α) Το κατάστημα συμμετέχει σε πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα:

Συγκεκριμένα, την περίοδο Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2014 σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο Άρσις υλοποιήθηκε το διακρατικό πρόγραμμα με τίτλο Solid Basis for the Future of the Young Offenders (DAPHNE III, της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Την ομάδα συντόνισαν ψυχολόγοι του ΕΚΚΝΑ και της Άρσις. Πολύ θετική η αξιολόγηση της τον Οκτώβριο 2014 στην Βερόνα της Ιταλίας από τις υπόλοιπες χώρες / εταίρους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με αντίστοιχες ομάδες νεαρών παραβατών. Στόχος τόσο του προγράμματος όσο και της ομάδας η θετική ενίσχυση της ταυτότητας, η αυτοεκτίμηση, η βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων και μακροπρόθεσμα, η ανάπτυξη ενός διαφορετικού τρόπου ζωής και σχετίζεσθαι.

Τον Ιανουάριο του 2015, υλοποιήθηκε από την ΜΚΟ «Πύλη Ελευθερίας» (στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος JUST/2013/FRAC/AG/6204 – IRISES) με την εποπτεία των ψυχολόγων του ΕΚΚΝΑ το πρόγραμμα «Ηθικά Διλήμματα» το οποίο βασίστηκε στο μοντέλο Reasoning and Rehabilitation Program. Βασικός πυρήνας του ήταν η θεραπευτική ομάδα και ο άξονας στον οποίο αυτή κινείται, ήταν η παρουσίαση κάθε φορά ενός ηθικού διλήμματος.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε και για τα έτη 2016 και 2017.

    β) Επιμόρφωση προσωπικού του καταστήματος:

Το Σεπτέμβριο του 2015 προσωπικό του ΕΚΚΝΑ παρακολούθησε το επιμορφωτικό σεμινάριο: ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ:Ενισχύοντας την ικανότητα των επαγγελματιών στην ΕΕ να εκπληρώσουν τα δικαιώματα τω ευάλωτων παιδιών, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Θεμελιώδη Δικαιώματα και Ιθαγένεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Απρίλιο του 2016 μια αντιπροσωπεία προσωπικού του ΕΚΚΝΑ συμμετείχε στο workshop, που συνδιοργανώθηκε από την ACTION SYNERGY και την EUROSUCCESS CONSULTINGσε συνεργασία με τους φορείς: Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος & και Φυλακές Κύπρου, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος EUGANGS-New skills and competences to address skills gaps and mismatch within the sectors workihg with Gang and Youth Crime across Europe.

Η Διεύθυνση του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. προωθεί τη δια βίου μάθηση του προσωπικού και εντός του 2016 όλο το επιστημονικό προσωπικό του Καταστήματος (κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγος) παρακολούθησαν διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών και της ελβετικής ΜΚΟ VEBO με θέμα «Κινητοποίηση εγκλείστων χρηστών για ένταξη σε θεραπευτικό πλαίσιο». Η δράση αυτή περιλάμβανε ενημέρωση σε ζητήματα τοξικοεξάρτησης, παρουσίαση τεχνικών κινητοποίησης για αλλαγή, γνωριμία με το χώρο και τις δραστηριότητες του Κ.Α.Τ.Κ.Ε.Θ. και ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε καταστήματα κράτησης.

ΙV. Πολλές θεατρικές, μουσικές και γενικότερα καλλιτεχνικές παραστάσεις έχουν λάβει χώρα στο κατάστημα μας όπως:

 • Στις 2-4-2011 το συγκρότημα AL MAHABBA ENSEMBLE έπαιξε μουσική για τους αραβόφωνους κρατουμένους.
 • Στις 19-11-2011 κλιμάκιο της Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας του Εθνικού Ωδείου της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Χορωδίας και η χορωδία του Β’ Γυμνασίου-Λυκείου Αχαρνών, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Μιχάλη Μακρή παρουσίασαν αφιλοκερδώς στους νέους και ανήλικους κρατούμενους ένα ιστορικό και πνευματικό έργο που εντάσσεται στις δραστηριότητες για τη διάσωση της εθνικής μουσικής κληρονομιάς μας «η Σμύρνη κάποτε» Αφηγήτρια ήταν η γνωστή ηθοποιός κ. Καίτη Παπανίκα.
 • Στις 18-12-2011 πραγματοποιήθηκε μουσική συναυλία από το ροκ συγκρότημα «THE WIGS».
 • Στις 16-4-2011 Το Θέατρο Νέου Κόσμου παρουσίασε στους μαθητές το έργο «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου.
 • Το ίδιο έτος η θεατρική παράσταση DNA από την πειραματική θεατρική ομάδα "GRASSHOPPER" παρουσίασε ένα έργο που αφορούσε τη βία και τον εκφοβισμό.
 • Επίσης, τον Μάρτιο του 2011 εγκρίθηκε μια συνεργασία με το κ. Προύσαλη Δημήτρη, εκπαιδευτικό λαογράφο αφηγητή λαϊκών παραμυθιών, για μία σεζόν, μία φορά το μήνα, αφήγηση παραμυθιών προφορικής παράδοσης διαφόρων λαών του κόσμου.
 • Το Δεκέμβριο του 2011 ημέρες εορτών των Χριστουγέννων, η μουσική ομάδα της Ένωσης Εισαγγελέων και Δικαστών Ελλάδας, πραγματοποίησε μουσική εκδήλωση για του κρατουμένους.
 • Τον Απρίλιο του 2012 (περίοδος Εορτών του Πάσχα), η χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τραγούδησε για τους νεαρούς.
 • Το Μάιο του 2012 λειτούργησε για εννέα μήνες ένα Εργαστήρι εικαστικών (workshop) με επωνυμία «Κάλυκες μνήμης», με σκοπό τα σχέδια των κρατουμένων να εκδοθούν σε ένα βιβλίο με τίτλο«artists book».
 • Στις 27-3-2013 η ομάδα Θέατρο Ρετρό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου παρουσίασε το έργο «Από πού πάνε για το κάστρο, παρακαλώ?» της Μαργαρίτας Κυραγιάννη.
 • Στις 27-9-2013 στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών από τον Κύκλο Ποιητών με συνδιοργανωτές το Δήμο Αθηναίων, το Μέγαρο Μουσικής και το Μουσείο Μπενάκη, πραγματοποιήθηκε μία από τις εκδηλώσεις στο κατάστημά μας, όπου Ποιητές απήγγειλαν ποιήματα στους κρατουμένους και χάρισαν βιβλία.
 • Στις 5-2-2014 η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε συνεργασία με την Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 και άνω του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, πραγματοποίησε συναυλία στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του καταστήματός μας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να μυηθούν οι ανήλικοι-νεαροί κρατούμενοι σε νέα πρωτόγνωρα ακούσματα, να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και να νιώσουν τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει η κλασσική μουσική τόσο στην ψυχή όσο και στο σώμα του ανθρώπου. Ακούστηκαν επιλεγμένα κομμάτια και ακολούθησε μία παρουσίαση εκπαιδευτικού χαρακτήρα των μουσικών οργάνων (πνευστών), από τα μέλη της ορχήστρας.
 • Στις 22-10-14 η Θεατρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας στα πλαίσια του εορτασμού του Αγίου Αρτεμίου, Προστάτη του Σώματος, παρουσίασε στους κρατουμένους του ΕΚΚΝΑ το θεατρικό έργο «Δον Καμίλλο» μια κλασσική κωμωδία του κ. Σωτήρη Πανταζή σε σκηνοθεσία του κ. Γιάννη Κατράνη. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του καταστήματός, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και με θερμή ανταπόκριση από τους νεαρούς κρατουμένους. Μέσα από την τέχνη συναντήθηκαν δυο διαφορετικοί κόσμοι φωτίζοντας άγνωστες πλευρές αντίστοιχα. Μια προσέγγιση αυτή τη φορά ιδιαίτερη, με πολύ ευαισθησία, σκιαγραφώντας την ανθρώπινη διάσταση που συμβάλλει στην εξουδετέρωση στερεότυπων αντιλήψεων εκατέρωθεν.
 • Στις 18-12-2014 πραγματοποιήθηκε κονσέρτο με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μουσικές από γνωστές ταινίες, με ερμηνεύτρια τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, το μαέστρο Θεόδωρος Ορφανίδης, το χορωδιακό σύλλογο «Μελωδοί» και τα μέλη της ορχήστρας «Orchestra mobile».
 • Στις 30-12-2014 ο θίασος ΑΡΓΩ με Πρόεδρό της την ηθοποιό Αιμιλία Υψηλάντη, πραγματοποίησε το πρόγραμμα: «Διαδρομή σε Έλληνες Ποιητές». Μία μουσική παράσταση με θέμα «Ποίηση και Μουσική». Μία διαδρομή σε μεγάλους ποιητές , που τα ποιήματά τους έχουν μελοποιηθεί και αγαπηθεί από το λαό μας, από την Σαπφώ μέχρι τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Μάνο Ελευθερίου. 
 • Στις 13-10-2015 το θέατρο Αλκμήνη παρουσίασε το έργο «οι 12 Ένορκοι» σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.
 • Στις 29-03-2016 ο Μιχάλης Μαυρής παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Στη φυλακή του χρόνου».
 • Στις 27-6-2016 πραγματοποιήθηκε θεατρική και χορευτική παράσταση από μαθήτριες του ΣΔΕ του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας. Παρουσίασαν το θεατρικό μονόπρακτο «Μαύρη Παρηγοριά» του Νικου Λάσκαρη.
 • Στις 30.12.2016 εθελοντές της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής έψαλλαν τα κάλαντα σε όλη τη φυλακή (παράρτημα και πτέρυγες).

V.Το κατάστημά μας έχει δραστηριοποιηθεί και σε τομείς δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους ανήλικους νεαρούς κρατουμένους και συγκεκριμένα:

Η Ένωση ασκούμενων και νέων δικηγόρων Αθηνών, αναλαμβάνει για πρώτη φορά αυτοτελώς την υλοποίηση ως φορέας υλοποίησης του προγράμματος «Νομική Βοήθεια» της Γ.Γ.Νέας Γενιάς, παρέχοντας νομικές υπηρεσίες σε νέους κάτω των 30 ετών.

Σε συνεργασία του καταστήματος με τη Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ το 2011 μεταφράστηκε ένας πίνακας υπολογισμού ημερών ποινής για τη υφ΄όρον απόλυση σε πέντε γλώσσες.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ένωσης μεταναστών Ελλάδας προσφέρουν νομική στήριξη σε αλλοδαπούς με μεταφραστή και διερμηνέα υλική στήριξη σε είδη πρώτης ανάγκης και ψυχολογική στήριξη μέσω κοινωνικών λειτουργών και εξειδικευμένων ψυχολόγων με μεταφραστή και διερμηνέα.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 2014 η εθελοντική οφθαλμολογική μονάδα υπό την εποπτεία του επιστημονικού υπευθύνου κυρίου Γαληνού Σπύρου και της βοηθού του κυρίας Μπαρουξή Ιφιγένειας, επισκέφθηκε το κατάστημά μας προκειμένου να υποβληθούν σε οφθαλμολογική εξέταση όσοι κρατούμενοι επιθυμούσαν. Επίσης παρασχέθηκαν δωρεάν γυαλιά οράσεως σε όσους κρατούμενους το είχαν ανάγκη.

VI.Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου και Β΄Ψυχιατρικής Κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Αττικόν» στα πλαίσια του οποίου συμμετέχουν ομάδες κρατουμένων που εκπροσωπούν διάφορες χώρες «ομάδα ΟΗΕ» με στόχο την αντιμετώπιση βίας που προκύπτουν από τη διαφορετικότητα.

VII.Στα πλαίσια του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες όπως μαθήματα φωτογραφίας, ζωγραφική και άλλες, με στόχο την ενδυνάμωση της ομάδας που συντελεί στην ενίσχυση της προετοιμασίας του για την ένταξη στην κοινότητα όταν αποφυλακιστούν. Επίσης, έχουν γίνει δύο μεγάλες εκδηλώσεις: Στις 28 Ιουνίου 2012 για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρ/κών και στις 24 Νοεμβρίου 2012, όπου το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ γιόρτασε τα οχτώ χρόνια λειτουργίας του στον χώρο του ΕΚΚΝΑ, μια ξεχωριστή γιορτή, γεμάτη μουσική και χορό.

VIII. → Μία πολύ σημαντική συνεργασία έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2013 με το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων την «ΕΠΑΝΟΔΟ», για ενημέρωση –ενεργοποίηση προετοιμασία κρατουμένων που πρόκειται να αποφυλακιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, για τη ζωή έξω από τη φυλακή.

IX. Εκπαιδευτικά προγράμματα- δραστηριότητες σε συνεργασία του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΕΚΚΝΑ:

 • Το σχολικό έτος 2014-2015, στα πλαίσια του εθελοντισμού του κ. Αντώνη Μαγγανά, ομότιμου Καθηγητή στον τομέα της Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκαν μαθήματα Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας σε τροφίμους και σε εργαζομένους του καταστήματος. Τα μαθήματα έγιναν μέσω της υποστήριξης του δικτύου skype. Βοηθός του καθηγητή σ΄αυτό το σημαντικό έργο ήταν ο κύριος Παναγιώτης Σχίζας διδάκτορας Εγκληματολογίας.
 • Στα πλαίσια του 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έγιναν οι κάτωθι προβολές:

24.06.2015. «Η Αρχαιολόγος» του Κίμωνα Τσακίρη

01.07.2015. «Μάνα» της Βάλερυ Κοντάκος

23.07.2015. «Μίλαντ-Ο πλανήτης μου» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη.

 • Στις 23-9-2015 στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών από τον Κύκλο Ποιητών με συνδιοργανωτές το Δήμο Αθηναίων,το Μέγαρο Μουσικής και το Μουσείο Μπενάκη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο κατάστημά μας, όπου πέντε Ποιητές απήγγειλαν ποιήματα στους νεαρούς κρατουμένους.
 • Την 30η Νοεμβρίου 2015 υλοποιήθηκε στο Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ε.Κ.Κ.Ν.Α., το μονοήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης ΕΡΜΗΣ από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας- Ι.Ο.Α.Σ. «Πάνος Μυλωνάς», με στόχο την πρόληψη και μείωση των τροχαίων συγκρούσεων και των συχνά οδυνηρών τους συνεπειών: Σοβαροί τραυματισμοί και θάνατοι. Το πρόγραμμα επαναλήφθηκε την 18.01.2017 με άλλη ομάδα εκπαιδευομένων.
 • Στις 4 Δεκεμβρίου 2015 εγκαινιάστηκε η συνεργασία του Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα, δια του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, με την εταιρεία παραγωγής Exile Room για προβολή ταινιών μία φορά ανά μήνα, κατά προτεραιότητα σε μαθητές.
 • Το σχολικό έτος 2015-2016 το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας καθιέρωσε ακρόαση δύο ημέρες την εβδομάδα, Δευτέρα-Τρίτη, στο χώρο των σχολείων.
 • Το έτος 2015-2016 υλοποιήθηκε εξάμηνης διάρκειας πρόγραμμα εκπαίδευσης σε αγροτικά θέματα από τον εθελοντή γεωπόνο Κ.Στεφανάκη. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλάμβανε καλλιέργειες μεταποιήσεις και επιπλέον δημιουργία θερμοκηπίου και ανθόκηπου. Το έτος 2017 εγκρίθηκε ο ίδιος γεωπόνος να πραγματοποιήσει μαθήματα κηποτεχνίας και κηπευτικών τρίμηνης διάρκειας.
 • Την άνοιξη 2016 πραγματοποιήθηκε ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας σε μαθητές του δημοτικού σχολείου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας (χρήση Skype) από το Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έπειτα από σχετική γραπτή πρόταση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας την οποία αποδέχθηκε ο Τομέας Δημόσιας Υγείας του ΕΚΠΑ. Η επιστημονική ευθύνη ήταν της Διευθύντριας του Εργαστηρίου Κοινοτικής Νοσηλευτικής Καθηγήτριας Αθηνάς Καλοκαιρινού. Οι συμμετέχοντες Καθηγητές μίλησαν στους νεαρούς κρατουμένους για τη συμβολή της στοματικής υγείας στην ευεξία του ανθρώπου, για την πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, για τις επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα και για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία.
 • Κατά τα έτη 2016-2017 πραγματοποιήθηκαν πέντε εκδηλώσεις αφήγησης λαϊκών ιστοριών και παραμυθιών, όχι μόνο στην ελληνική γλώσσα, από καταξιωμένους αφηγητές σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ε.Κ.Κ.Ν.Α.
 • Ο Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου (Σ.Ε.Ε.Π.Π.) και μέλη των Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ Αττικής (Κ.Ο.Π.Α. Αττικής), σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ε.Κ.Κ.Ν.Α., πραγματοποίησαν την Πέμπτη 26/5/2016 στο σχολείο του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. εκδήλωση πρόληψης με θέμα το αλκοόλ και εισηγητές τους:
   • Κουκίδη Μάνο, Κοινωνιολόγο-Εγκληματολόγο-Σύμβουλο εξαρτήσεων
   • και Χρηστίδη Στέλλα, Ψυχίατρο MSc.
 • Στα πλαίσια των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έγιναν οι κάτωθι προβολές:
  • 07.07.2016. ERIC των Φαίδωνα Γκρέτσικου και Πάνου Τράγου.
  • 15.07.2016. Ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ της Ελιάνας Αμπραβανέλ.
  • 19.07.2016. ΑΟΡΑΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ της Γιάννας Δελατόλα.
 • Τον Ιούλιο 2016 το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στήριξε την πραγματοποίηση εφαρμοσμένου εργαστηρίου κινουμένων σχεδίων προκειμένου αυτό να καταγραφεί τηλεοπτικά από την ΑΜΚΕ «Πλατφόρμα» για τη σειρά εκπομπών ΑΝΙΜΕΡΤ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.
 • Σε συνεργασία με την Α.Μ.Κ.Ε. «Πύλη Ελευθερίας», την Διεύθυνση καθώς και την Κοινωνική Υπηρεσία του Ε.Κ.Κ.Ν.Α, υλοποιήθηκε Σεμινάριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε καταρτιζομένους του Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα καθώς και σε άλλους ενδιαφερόμενους νεαρούς κρατούμενους τα έτη 2016-2017. Το σεμινάριο περιλάμβανε τις ενότητες: επαγγελματικά περιγράμματα, μεθοδολογία /τεχνικές αναζήτησης εργασίας, εργασιακά δικαιώματα, απαντήσεις σε ερωτήσεις/ προβληματισμούς των καταρτιζόμενων.
 • Ενθάρρυνση νεαρών κρατουμένων για συμμετοχή στην 31η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών. Υποστήριξη επίσης της λειτουργίας αυτής στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
 • Το φθινόπωρο 2016 δύο ομάδες κρατουμένων έκαναν κατασκευές με θέμα τα Χριστούγεννα σε συνεργασία α) με τον καλλιτεχνικό χώρο της Κηφισιάς «το εργαστήρι μας» και β) με ομάδα εθελοντών της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής. Η δεύτερη από τις ανωτέρω αναφερόμενες ομάδες συνεχίζεται ως τώρα και είναι ομάδα ψυχαγωγίας- δημιουργικής απασχόλησης- κατασκευών.
  Τα είδη που κατασκευάζουν οι κρατούμενοι διατίθενται σε bazaar (Χριστουγέννων 2016, Πάσχα 2017 και καλοκαιριού 2017), σε χώρους του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. και στον πολυχώρο της ΚοινΣΕπ Μύρτιλλο καφέ, Αμπελόκηποι. Έτσι ενισχύονται οικονομικά και κατανοούν εμπράκτως την ευλογία και αναγνώριση του κόπου τους.
 • Στις 07.04.2017 παρουσιάστηκε η παράσταση ΝΕΦΕΛΕΣ του Αριστοφάνη από το «Θέατρο του Νέου Κόσμου-Εφηβικό Θέατρο Εντός των Τειχών» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Κ.Κ.Ν.Α., σε διασκευή- σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Κακουδάκη. Οι συντελεστές της παράστασης απέστειλαν έγκαιρα θεατροπαιδαγωγικό υλικό με προτεινόμενες δράσεις πριν και μετά την παράσταση ώστε να υποβοηθηθεί η καλύτερη παρακολούθηση και κατανόησή της.
 • Την Μεγάλη Τετάρτη 12.04.2017 δόθηκε παράσταση κουκλοθέατρου από την ομάδα "από καρδιάς" (π. Εφραίμ Παναούσης, Κατερίνα Πέππα, Θεοδώρα Βενιέρη, Γιώργος Βενιέρης, Ουρανία Χαβαντζόγλου, Αγγελική Δασούλα, Μυρτώ Παπαηλιού). Την παρακολούθησαν νεαροί κρατούμενοι με τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Πασχαλινές λαμπάδες και μικρά δώρα στα παιδιά έδωσαν στην εκδήλωση χρώμα και άρωμα πασχαλινό.
 • Την άνοιξη 2017 ξεκίνησε υποστηρικτική ποιμαντική δράση του Γραφείου Νεότητας και του Ιδρύματος «Διακονία» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθήνας κάθε Τρίτη απόγευμα, στο χώρο του Ιερού μας Ναού.
 • Από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο 2017 υλοποιείται εργαστήριο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πες μου μια ιστορία» από την Exile Room σε μέλη της ομάδας συμβουλευτικής του «ΚΕ.Θ.Ε.Α. Στροφή», σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.
 • Από την άνοιξη 2017 και για δύο έτη υλοποιείται εργαστήριο εικαστικής έκφρασης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σ.Νιάρχος. Υλοποιείται από την Κοινωνική Λειτουργό και Εικαστική Θεραπεύτρια Άλκηστη Μπούρα, η οποία έχει σχετική εμπειρία στα Καταστήματα Κράτησης Ελεώνα Θήβας.
 • Συμμετοχή στις Περιφερειακές Εκδηλώσεις του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τις προβολές: «The extra mile» της Βικτώριας Βελοπούλου και «Στρίγγλες» του Άγγελου Κοβότσου (24 και 25.07.2017).

X. → Το κατάστημα μας εκτός από τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ανοικτό και στην έρευνα. Έχουν υλοποιηθεί πολλές ερευνητικές μελέτες και πρακτικές ασκήσεις από αρκετά πανεπιστήμια της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Γίνεται μια ανατροφοδότηση γνώσεων και εμπειριών, με συνέπεια να διευκολύνεται η προώθηση της γνώσης για άμεσα οφέλη, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμοσμένη έρευνα και επιλύοντας σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο χώρο.
Επίσης από τον προηγούμενο χρόνο συνεργαζόμαστε με το εγκληματολογικό μουσείο. της ιατρική σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο καταγράφει την ιστορία του εγκλήματος στην Ελλάδα κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, μέσω τις συλλογής, ταξινόμησης, σχολιασμού, ανάδειξης και έκθεσης πειστηρίων εγκλήματος τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν για την άσκηση βίας, με σκοπό την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου του εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της ιατρικής σχολής. Το Ε.Κ.Κ.Ν.Α. συμβάλλει στον εμπλουτισμό της συλλογής του μουσείου, παραχωρώντας αυτοσχέδια όπλα που κατασκευάζουν οι κρατούμενοι εφόσον έχουν βρεθεί σε κοινόχρηστους χώρους και δεν χρειάζεται να δημευτούν για να ακολουθήσει η ποινική διαδικασία.

 

XI. → Ηθική οικονομική και υλική στήριξη παρέχεται σε τακτική βάση από τους εθελοντές μας (βλέπετε εδώ):

 • Σύλλογος Συμπαράστασης Κρατουμένων «Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ»
 • Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη»
 • Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων
 • Ενορία Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Διονύσου (ομάδα πατρός Μάρκου)
 • Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως
 • Ι.Ν.Αγ. Ελευθερίου οδού Αχαρνών
 • Ιερά Μονή Οσίων Πατέρων Νέου Στουδίου Αυλώνα
 • Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας Αμαρουσίου & Ωρωπού
 • Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Κορασίδων «ΟΧΕΚ»
 • Χριστιανικό Ίδρυμα Νεότητας «Ο ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ»
 • Ίδρυμα Τράπεζα Τροφίμων

ΧII. Κάθε Τετάρτη τελείται η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγ. Ελευθερίου εντός του Καταστήματος. Επίσης, οι νεαροί κρατούμενοι εκκλησιάζονται κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς και σε άλλες σημαντικές εορτές της εκκλησίας. Επιπροσθέτως, πραγματοποιούνται πολλές θρησκευτικές επισκέψεις – εκδηλώσεις. Για τους αλλοδαπούς κρατουμένους γίνονται ανάλογες τελετές από αναγνωρισμένους εκπροσώπους του δόγματός τους. Γενικά διευκολύνεται η άσκηση θρησκευτικών δικαιωμάτων των κρατουμένων (πχ νηστεία Σαρακοστής, Ραμαζάνι).

 

?>