Το Μουσείο Ελέυθερης Σκέψης Ανθρώπων (Μ.Ε.Σ.Α.), στο ΕΚΚΝΑ

16s14pul1-thumb-large

Στο Δημοτικό Σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Αυλώνα, οι μαθητές διδάχθηκαν τα μυστικά της κεραμικής.


Το μουσείο ελέυθερης σκέψης ανθρώπων (ΜΕΣΑ), υπό την αιγίδα του
Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), που υλοποιήθηκε στο ΣΔΕ Φυλακών Τρικάλων, υλοποιήθηκε και στο εκκνα σε μαθητές του δημοτικού σχολείου, σε δραστηριότητες όπως εργαστήριο-αγγειοπλαστικής.

Πρόκειται για ένα συνεργατικό και διεπιστημονικό πρόγραμμα προσέγγισης και ενδυνάμωσης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων διαμέσου της τέχνης και της δημιουργικής δραστηριότητας, με στόχο την ένταξή τους στην κοινωνία.

Το Μ.Ε.Σ.Α. ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2015 από τους μαθητές του 2ου ΣΔΕ (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) Φυλακών Τρικάλων και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης (Φυλακές Διαβατών), το ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού «Γεώργιος Ζουγανέλης», το Δημοτικό Σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα και το Εναλλακτικό Σχολείο Ενηλίκων του ΚΕΘΕΑ Έξοδος στη Λάρισα. Πρόκειται για ένα νομαδικό Μουσείο σύγχρονης τέχνης, το οποίο σχεδιάζεται από τους ίδιους του μαθητές και διαμορφώνεται με τα δικά τους έργα, με στόχο την επικοινωνία των «μέσα» με τους «έξω».
Υπεύθυνη του προγράμματος για το ΕΚΚΝΑ ήταν η επιμελήτρια κ. Νιόβη Ζαραμπούκα Χατζημάνου.http://www.kathimerini.gr/856982/article/epikairothta/ellada/egkleistoi-ma8htes-se-dhmioyrgikh-epafh-me-thn-texnh

Το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (Μ.Ε.Σ.Α.), φιλοξενείται από την Τρίτη 28 Ιουνίου και για έξι ημέρες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης(ΕΜΣΤ). https://www.youtube.com/watch?v=6bQ81_URRdU

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΜΣΤ «Προλεγόμενα», με τις υποχρεωτικές δοκιμές πριν την οριστική λειτουργία του και είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στο ισόγειο, στον χώρο των Περιοδικών Εκθέσεων του νέου κτηρίου. Είναι, επίσης, και μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης και υποστήριξης των δράσεων του Μ.Ε.Σ.Α. εκ μέρους του ΕΜΣΤ.

?>