ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑ ΝΕΑΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΣ

 

Εικαστική έκθεση μαθητών ΕΚΚΝΑΔείτε περισσότερες φωτογραφίες Εδώ

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 στον κοινόχρηστο χώρο του κτηρίου 16 της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων) εγκαινιάστηκε εικαστική έκθεση με έργα ζωγραφικής νεαρών μαθητών μας, ατομικά και συλλογικά.

Τα περισσότερα από τα συλλογικά έργα έχουν γίνει είτε στα πλαίσια σχολικών εκδηλώσεων είτε σε συνεργασία του Γυμνασίου-Λυκείου του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, είτε στα πλαίσια του κοινού ετήσιου μαθήματος του Λυκείου με το ΠΜΣ «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ένα όμως από τα συλλογικά έργα, μεγάλων διαστάσεων, έγινε για την έκθεση και περιγράφει την πορεία ενός κρατουμένου στη φυλακή σαν να είναι ένα παιχνίδι ντόμινο. Με πολλές δυσκολίες και εμπόδια, αλλά και με τη διαρκή δυνατότητα για επιλογές που θα στηρίξουν την μελλοντική του ένταξη, όπως είναι η εγγραφή στο σχολείο.

Σε κείμενο της ομάδας μαθητών που ασχολήθηκαν με την έκθεση, το οποίο μοιράστηκε στους παρισταμένους, αναφέρονται τα εξής:

«Το σχολείο καθώς και οι δομές του Καταστήματος Κράτησης που λειτουργούν στον Αυλώνα, η διεύθυνση, η κοινωνική υπηρεσία, οι ψυχολόγοι, δίνουν το έναυσμα για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Αυτό, όμως, από μόνο του δεν είναι αρκετό για τον νέο που θα πάρει το χαρτί της αποφυλάκισης. Αν η πολιτεία και η κοινωνία δεν τον στηρίξουν έμπρακτα και δεν φροντίσουν να τον εντάξουν στο κοινωνικό σύνολο, όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει θα μείνουν μετέωρες. Είναι, λοιπόν, καθήκον όλων να βοηθήσουν προκειμένου ο πρώην κρατούμενος να μη στιγματιστεί αλλά να γίνει ένα χρήσιμο μέλος της κοινωνίας».

Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση, παρευρέθησαν στα εγκαίνια της έκθεσης η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλίας Ζαγοραίος, η Εισαγγελέας-Επόπτρια του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. κ. Έφη Βερροιώτου, η Εισαγγελέας Πρωτ/κών Κορίνθου κυρία Ευγενία Σταθουλοπούλου,  ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ευτύχης Φυτράκης, ο Γενικός Διευθυντής Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής κ Ιωάννης Σταλίκας, η Σύμβουλος του Υπουργού κυρίου Παρασκευόπουλου Δρ Σοφία Γιοβάνογλου, η Αντιπρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου, άλλοι εκπρόσωποι των δύο Υπουργείων και συνεργαζόμενων με εμάς κοινωνικών φορέων, καθώς και πλήθος πολιτών.

Από το Ε.Κ.Κ.Ν.Α. συμμετείχαν ο Αρχιφύλακας κ. Κώστας Λαμπρόπουλος, ο Διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου κ. Πέτρος Δαμιανός, η Καθηγήτρια καλλιτεχνικών και «ψυχή» της έκθεσης κ. Βίκυ Δουζένη, ο Διευθυντής του Ι.Ε.Κ. κ. Θεόδωρος Λουκίσας και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Συμβούλιο Φυλακής εκπροσώπησε η προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας κ. Μαρούσα Απειρανθίτου.

Επίσης, με ειδική άδεια της Εισαγγελέως κυρίας Βερροιώτου, συμμετείχαν στα εγκαίνια και επτά μαθητές του Ε.Κ.Κ.Ν.Α., οι οποίοι είχαν έτσι την ευκαιρία να μιλήσουν με τους παρευρισκομένους έχοντας ως αφορμή τα εκτιθέμενα έργα.

Η έκθεση είχε τριήμερη διάρκεια και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016. Τις ημέρες της έκθεσης βρίσκονταν στην Εισαγγελία εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί λειτουργοί του καταστήματος.

Ευχαριστούμε την Εισαγγελία για την τιμητική της πρόσκληση, για όλη τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη!

?>